Este oficial: De la 1 iulie toate mașinile vor fi echipate obligatoriu cu acest sistem! Șoferii trebuie să fie pregătiți


Uniunea Europeană a trimis un ordin care spune că de la 1 iulie 2024, toate autoturismele trebuie să fie echipate cu un sistem care ar trebui să asigure siguranța rutieră. Astfel că producătorii de mașini sunt obligați ca pe fiecare unitate pe care o scot pe poarta fabricii să conțină acest sistem.

Potrivit statisticilor, în Uniunea Europeană, viteza excesivă este principala cauză pentru accidentele rutiere. Prin urmare, pentru a preveni accidentele rutiere, UE a decis ca din iulie 2024, să fie implementat pe toate autoturismele noi sistemul ISA, care se traduce prin Intelligent Speed ​​​​Assistance, și care emite un semnal care avertizează șoferul atunci când limita de viteză este depășită. În practică, îl obligă pe șofer să ia piciorul de pe pedala de accelerație. De asemenea, o nouă obligație, tot de la această dată este montarea camerei de marșarier.

Totuși, specialiști din Germania atrag atenția că șoferii trebuie să țină cont de anumite inconveniente legate de ISA în mașină. Nu poate fi exclus ca sistemul să trimită din greșeală semnale sonore iritante. Directorul Institutului Federal de Cercetare a Autostrăzilor ( BASt ) a transmis că sistemul obligatoriu ISA are unele probleme legate de actualizarea hărților în dispozitivele de navigație.

Ce acte trebuie să ai neapărat al tine când circuli cu mașina

Cele 4 documente pe care un șofer trebuie să le prezinte în cazul unui control sunt:

  • permisul de conducere
  • cartea de identitate/pașaportul
  • certificatul de înmatriculare (talonul)
  • asigurarea auto obligatorie (RCA).

Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea talonului, permisului sau cărții de identitate, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.320 de lei. De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că bunurile respective nu sunt furate sau de contrabandă.

Comentarii Facebook