După ce medicii le-au spus că micuţii lor vor orbi, doi soți îşi duc copiii într-o călătorie în jurul lumii


Povestea tragică a unei familii din Canada a ajuns în presa din toată lumea. După ce medicii au diagnosticat trei dintre cei patru copii cu retinită pigmentară, doi soţi canadieni au decis să plece în jurul lumii şi să-i facă să se simtă „norocoşi”, în ciuda problemelor. Copiii își vor pierde vederea în timp și părinții vor să le ofere „amintiri vizuale".

Cei 6 sunt Edith Lemay cu soţul ei, Sébastian Pelletier, şi copiii lor Mia, Leo, Colin şi Laurent. „Suntem o familie de şase membri care pornesc într-o aventură oarecum nebună", îşi descriu ei decizia. „Lumea în ochii lor" este titlul paginii de Facebook pe care Edith Lemay şi Sebastien Pelletier prezintă etapele călătoriei lor în jurul globului. Ei sunt fotografiați în deşertul Mongoliei, în moscheile din Istanbul și în timp ce observă leii din Tanzania.

După cum relatează CNN, cuplul canadian a decis să arate lumea copiilor lor după ce aceștia au fost diagnosticați cu o boală care le afectează vederea. Mia, sora mai mare în vârstă de 12 ani, avea doar trei ani când a fost diagnosticată cu retinită pigmentară, o afecţiune genetică rară care provoacă pierderea vederii în timp.

Câţiva ani mai târziu, părinții au aflat că şi alţi doi copii, Colin (acum în vârstă de şapte ani) şi Laurent (în vârstă de cinci ani) prezentau şi ei aceleaşi simptome. De aici ideea părinţilor de a pleca şi de a le oferi celor mici "amintiri vizuale", potrivit Mediafax.

ur.jpeg

"Fetita mea m-a întrebat: „Mamă, ce înseamnă să fii orb? Voi conduce o maşină?”, îşi aminteşte Lemay, care mărturiseşte: „Avea cinci ani. Dar, încet, îşi dădea seama ce se întâmpla. A fost o conversaţie normală pentru ea. Dar pentru mine a fost sfâşietor.” Decizia de a face bagajele şi de a pleca nu a fost imediată. Odată ce au descoperit boala copiilor lor, cuplul şi-a concentrat atenţia pe a-i ajuta să-şi dezvolte abilităţile de care aveau nevoie pentru a se orienta în viaţă odată ce vederea lor va fi înceţoşată sau pierdută. Asta până când un specialist care o urmăreşte pe Mia a sugerat ca părinţii să-i ofere „amintiri vizuale”. „M-am gândit: Nu vă voi arăta un elefant într-o carte, vă voi duce să vedeţi un elefant adevărat. Şi îi voi umple memoria vizuală cu cele mai bune şi mai frumoase imagini pe care le pot găsi”.

Doar pandemia i-a oprit pe cei şase călători. De fapt, familia trebuia să plece în iulie 2020 şi plănuise un itinerar aprofundat, care includea vizitarea Rusiei și a Chinei. Dar, până la urmă, pandemia le-a dat peste cap planurile şi soţii au putut să plece abia în martie 2022. „În realitate, am plecat fără un itinerar”, mărturiseşte Lemay. „Aveam idei despre unde doream să ajungem, dar am decis să planificăm drumul”.

Înainte de a pleca, familia a creat un fel de listă de experienţe de făcut în timpul călătoriei: Mia a vrut să călărească pe un cal, în timp ce Laurent a vrut să bea un suc de fructe pe o cămilă. Şi aşa cei şase au vizitat prima dată Namibia, unde s-au apropiat de elefanţi, zebre şi girafe. Apoi s-au îndreptat spre Zambia şi Tanzania, au zburat în Turcia, unde au petrecut o lună, şi apoi în Mongolia. Indonezia a fost ultima oprire. O călătorie de vis cu care Lemay şi Pelletier speră să le reamintească copiilor că sunt norocoşi, în ciuda provocărilor care pot apărea mai târziu în viaţa lor, când vederea lor se va înrăutăţi.

Comentarii Facebook