După 15 mai masca e obligatorie, iar preoții pot ține slujbe cu distanțare socială. Barurile rămân închise


Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15 mai. Proiectul a fost trimis în Parlament pentru aprobare. 

Barurile nu vor fi deschise pentru clienți, dar șeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă, a declarat că vor putea fi vândute băuturi alcoolice şi nealcoolice, care nu presupune rămânerea clienţilor în spaţii. Ar fi vorba despre activităţi de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienţi.

Din 15 mai va fi stare de alertă, adică mall- urile vor rămâne închise, cu excepția operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Şi aici sunt prevăzute câteva excepţii, pentru activităţile de tip curăţătorie, cabinete stomatologice, optică medicală şi altele.

Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă. De asemenea, tot în domeniul sanitar, autorităţile pot plafona preţurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă”, a spus şeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă.

Pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor naţionale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, care au un număr mai mare de 50 de salariaţi, se vor organiza programe individualizate de muncă prin care să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă.

Instituţiile şi autorităţile publice pot face angajări fără concurs în funcție de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.

Autoritățile vor putea în continuare să impună restricții asupra transportului aerian, naval, rutier sau feroviar prin ordin comun al Ministrului Transporturilor şi pe baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Școlile vor continua exclusiv online pe toata durata stării de alertă.

Acolo unde nu este posibil acest lucru, autorităţile au obligaţia de a asigura resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucţiunile ministrului Educaţiei şi Cercetării, în baza hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (...). Se vor institui măsuri pentru desfăşurarea activităţilor în unităţile de învăţământ în scopul finalizării anului şcolar 2019 -2020 precum şi pentru pregătirea anului şcolar 2020-2021, în mod special în ceea ce priveşte activităţile pentru susţinerea examenelor naţionale şi de certificare a competenţelor profesionale, în perioada 2 iulie - 12 iulie 2020”, a spus Ionel Dancă.

Bisericile pot face slujbe cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autorităţile cu atribuţii în domeniu.

Comentarii Facebook