Românii s-au AMENINȚAT între ei la o fermă de sparanghel din Germania: ”Îți vei găsi familia în scaun cu rotile”


Tensiunea este uriașă la fermele de sparanghel și căpșuni din Germania, unde românii sunt nemulțumiți de regulile angajatorului.

Ferma, situată în apropiere de localitatea Darmstadt, care este condusă de Anja Hamm împreună cu soțul și unchiul ei, trece printr-o situație gravă generată de muncitorii sezonieri români, relatează Frankfurter Allgemeine.

Fermierii au angajat la început muncitori germani, pentru că nu putu duce români, dar nemții nu știau nici măcar să folosească uneltele, așa că lucrurile nu au decurs bine.

De la sosirea românilor, de acum trei săptămâni lucrurile au mers bine ”dar acum este un dezastru”, spune Anja Hamm. După încheierea carantinei de 14 zile, unii dintre lucrătorii sezonieri au început să nu mai asculte de instrucțiunile angajatorului și au recoltat căpșuni verzi, ce ce înseamnă o pierdere financiară pentru fermier.

Românii s-au revoltat și chiar au început să se certe între ei pentru că nu a fost solidaritate. ”Cei care nu au luat parte la revoltă, au fost amenințați de colegi: Când te întorci acasă, îți vei găsi familia din România într-un scaun cu rotile”, povestește proprietara fermei.

Revolta a izbucnit, de fapt, după ce o altă fermă din Turingia i-a ademenit pe români cu salarii mai mari, iar a doua zi după scandal, un autobuz al acestei ferme a apărut în curte. Opt dintre muncitorii sezonierii români s-au urcat în el și au plecat.

Pe de o parte, mă bucur că au dispărut problemele din curtea mea. Dar fiecare om care muncea era important”, mai spune Anja Hamm.

Fermierii germani au ajuns să se bată pe muncitorii români, oferind salarii mai mari, în condițiile în care sparanghelul rămâne pe câmp.

Comentarii Facebook