Duminica 17 Ianuarie

Decizia CCR: Izolarea la domiciliu și carantinarea nu mai sunt obligatorii. Persoanele infectate cu COVID-19 se pot externa din spital


România se confruntă cu o situație destul de problematică, izolarea și carantinarea celor care ar putea fi infectați transformându-se din obligații în recomandări, după decizia CCR. Mai mult, cei infectați cu noul coronavirus pot pleca din spitale, la cerere.

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis, vineri, o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus, conform realitatea/met. 

De asemenea, un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. 

În prezent, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital, iar acum, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i ține în casă sau în carantină.

Astfel, centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni. 

"Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățle nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea. La acest moment, centrele de carantină este bine să fie menținute, pentru că nu știm care va fi situația pe cazul valului doi. La nivel european, nu vorbim de România. Autoizolarea, izolarea și carantinarea sunt practici utilizate. În ultima perioadă, carantinarea a fost doar o excepție la noi", a declarat Raed Arafat, la un post TV.

Totuși, premierul Ludovic Orban anunță că un nou proiect de lege va fi adoptat în ședință de guvern undeva la începutul săptămânii viitoare, prin care să se reglementeze situația.

.

Comentarii Facebook