Daniel Funeriu, mesaj către părinți: ”Confiscați smartfonurile copiilor şi scoateţi ecranele din camera lor”


Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, crede că părinții trebuie să pună piciorul în prag și să nu mai permită accesul copiilor la telefoane și la televizor. 

Funeriu susține că ”prea mulți copii sunt drogați cu pixeli”, o problemă tot mai evidentă în societatea modernă. Argumentul său principal este că dependența de ecrane și consumul excesiv de conținut digital - de la rețele sociale la jocuri video - contribuie la scăderea interesului tinerilor pentru lectură și activități educative tradiționale.

Confiscați smartfonurile copiilor şi nepoților voştri şi scoateţi ecranele din camera lor*. Prea mulți copii sunt drogați cu pixeli.

Am mulți prieteni din copilărie ajunşi în posturi foarte înalte în mediul academic, medical şi economic. Mai toți au aceeaşi problemă cu copiii: citesc puțin şi stau prea mult pe ecrane, ”omorând marțieni”, nu căutând cunoaşterea, spectrul eşecului şcolar fiind prezent. Discutând cu aceşti prieteni ("cum de noi ne-am ridicat în domeniile noastre lucrând mate, chimie, latină etc în adolescență?") răspunsul e unanim: ”nu aveam altceva de făcut”.

A nu oferi alternative (tiktok, jocuri video debilizante etc) copiilor şi a-i lăsa să se plictisească sunt soluții valide şi legitime. În mod natural se vor îndrepta înspre activități care le aduc cunoaştere: sport, citit ce găsesc prin casă, manuale şcolare…

Da, e dificil să iei smartfonu' de la un adolescent: face scandal major şi uneori impresionant. Dar îi trece repede.

*un computer în sufragerie, unde părinții văd ce accesează, e o soluție”, scrie Funeriu pe Facebook.

Comentarii Facebook