Dana Gîrbovan a redevenit judecător la Curtea de Apel Cluj. Renunțarea la demisie a fost acceptată


Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, marţi, cererea judecătorului Dana Gîrbovan de renunţare la demisia din magistratură. Au fost opt voturi pentru și un vot împotrivă.

Judecătorul CSM, Andrea Chiş, a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciară pentru a vedea dacă preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a săvârşit sau nu vreo abatere disciplinară în momentul în care ar fi negociat politic funcţia de ministru al Justiţiei.

Dana Girbovan a anunțat că acceptă propunerea PSD de a ocupa funcția de ministru al Justiției și chiar și-a dat demisia din funcția de judecător. Demisia a fost aprobată de CSM, care nu a trimis decizia și președintelui româniei, Klaus Iohannis pentru a o semna și pentru a intra în vigoare. Între timp, șeful statului a respins nominalizarea făcută de PSD, iar Dana Gîrbovan a anunțat, pe Facebook, că renunță la demisia. 

Analiștii politici spun că judecătoarea clujeană a fost ajutată de cei de la CSM și astfel a putut reveni în postul de judecător.

Cei de la CSM au precizat că trimiterea deciziei la Președinție durează de obicei circa două săptămâni. Analiștii au dezbătut exact acest lucru: ”Era Dana Gîrbovan judecător când președintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD?”.

Conform Constituției, puterea executivă și cea judecătorească trebuie separată și un judecător nu poate candida pentru o funcție politică și să poarte în paralel și haina de magistrat.

Comentarii Facebook