Cum învață elevii la o școală românească din Ungaria. Primesc 3 mese pe zi și au parte de controale stomatologice gratuite - VIDEO


Un vlogger arădean a mers într-o școală cu predare în limba română din orășelul maghiar Elek, numit și Aletea în limba română. 

Orașul are o populație formată din aproximativ 5% români, copii având posibilitatea să învețe la școala generală română din Aletea.

Cei mici primesc aici 3 mese pe zi, cei cu posibilități financiare reduse beneficiind de acest meniu în mod gratuit. Restul copiilor plătesc aproximativ 10 lei pe zi pentru mic dejun, prânz cu trei feluri de mâncare și o gustare compusă din iaurt sau fructe, potrivit fanatik.ro. 

„La școala de aici din Ungaria copiii trebuie să rămână la școală până la ora 4:00 după amiază. Vin dimineața la ora 8:00 și termin la ora 4:00 după amiază. Pentru asta cei care au posibilități financiare limitate primesc trei mese din partea primăriei locale.

Așa că mâncarea este asigurată. Cei care sunt cu posibilități limitate din punct de vedere financiar. Pentru că ceilalți își plătesc de fapt mâncarea, dar nici aia nu este foarte scumpă. Costă undeva în jur de 10 lei pe zi pentru copil în care intră o gustare la ora 10.00, intră un prânz care are trei feluri de mâncare la prânz, așa cum spuneam. Și mai au încă o gustare de după amiază. Ceea ce eu zic că este foarte bine pentru 10 lei cât plătesc copiii.”, a explicat vloggerul. 

Copiii au posibilitatea să învețe și limba maghiară și română, în cadrul orelor.

De asemenea, elevii beneficiază și de controale stomatologice anuale gratuite, aceştia fiind însoțiți la dentist chiar de către profesori.

„Am avut aici un singur copil care era din familie română din Cluj, dar și ei au plecat, deci noi acum n-avem nici măcar un copil de naționalitate română”, a explicat o profesoară.

Aceasta a menționat că toți copii sunt elevi de etnie maghiară care vor să învețe limba română.

„Sunt conștienți faptul că școlile românești sunt un pic mai bine situate decât școlile maghiare.”, a completat profesoara. 



Comentarii Facebook