Marti 7 Februarie

Cum a reacționat Romsilva după reportajul NYT despre defrişările de arbori pentru peleţi: „Sunt copaci doborâţi de vânt”


Publicația americană The New York Times a scris într-un reportaj publicat pe 7 septembrie că „Europa își sacrifică pădurile seculare pentru energie”, iar România este unul dintre exemplele unde jurnaliștii au documentat defrișări. Romsilva a reacționat spunând că un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe judeţe ale ţării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt şi rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş.

The New York Times a semnalat, într-un articol publicat miercuri, că „Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie” şi afirmă că „guvernele au pariat miliarde de dolari pe arderea lemnului pentru energie verde”. Jurnaliştii au vizitat şi România care „reprezintă două treimi din pădurile virgine ale Uniunii Europene”.  

Un reporter şi un fotograf au petrecut patru zile de drumeţii prin pădurile din România (...) Acolo, ei au documentat tăierile la ras şi au urmărit camioanele din pădurile sensibile din punct de vedere ecologic. Deşi exploatarea forestieră nu este interzisă în pădurile protejate din Europa, guvernele sunt obligate să efectueze evaluări de mediu pentru a se asigura că terenurile sunt conservate. Însă, experţii spun că astfel de evaluări sunt rare. Anul trecut, Curtea Europeană de Conturi a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste păduri presupus protejate, constatând că multe dintre ele se află într-o stare de conservare proastă sau slabă”, arată New York Times.  

După o drumeţie de 2.200 de metri pe muntele Ceahlau din România, o dâră de carcase de lemn este vizibilă mai jos, o cicatrice pe una dintre ultimele păduri bătrâneşti din Europa, unde odinioară se aflau copaci de 200 de ani”, au mai transmis jurnaliştii.

Romsilva: E vorba despre tăierea copacilor doborâți de vânt după un fenomen meteo extrem din 5 februarie 2020

În urma apariţiei materialului, Romsilva a transmis, joi, mai multe precizări, unul dintre exemplele din material fiind din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.   „Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe judeţe ale ţării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt şi rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, în judeţele Harghita şi Neamţ. Din acestea, circa 800 de hectare se află în zona de protecţie integrală, iar alte 400 de hectare în zona de conservare durabilă a parcului. Menţionăm că aproximativ 90% din aceste păduri afectate de doborâtură masivă de vânt sunt păduri proprietate privată”, a transmis Romsilva, potrivit news.ro.

Compania susţine, de asemenea, că este falsă informaţia potrivit căreia s-au exploatat arbori seculari „din unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent”.  Compania publică şi imagini de la momentul invocatîn precizările de presă. Comentarii Facebook