Consilier al ministrului Sănătății: „Închiderea mai devreme a magazinelor nu este de ajutor, înseamnă șanse mai mari de aglomerație”


Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, respinge ideea că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor în combaterea pandemiei.

Închiderea magazinelor nu ajută la combaterea pandemiei

Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPls) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19.

Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici și închiderea instituțiilor educaționale”, a scris Ștefan Voinea pe Facebook.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu se declara în urmă cu câteva zile adeptul închiderii magazinelor, pentru a putea păstra școlile deschise.

Închiderea centrelor comerciale, iertați-mă, dar între a închide școli și a închide centrele comerciale cel puțin peste weekend, de exemplu, preferința mea și cred că preferința Guvernului este cât se poate de clară și cred că este preferința a fiecăruia dintre voi”, afirma Vlad Voiculescu înainte de anunțarea noilor restricții.


Comentarii Facebook