Comunitățile LBGTQ din întreaga lume sunt îngrijorate de amplificarea ostilităților împotriva lor. În Cluj, comunitatea LGBTQ începe să se facă auzită


Membrii ai comunității LGBTQ se confruntă peste tot în lume cu p înmulțire a actelor ostile împotriva lor, au avertizat militanți și responasibili ai unor asociații din peste 100 de țări care s-au reunit în această săptămână în California, în SUA, relatează AFP. 

Participanții la această adunare mondială, prima de acest fel organizată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, au atras atenția în special asupra dificultăților cu care se confruntă tinerii queer. 

Comunitatea LGBTQ este persecutată de ani de zile, iar lucrurile nu s-au shimbat aproape deloc 

Comunitatea LGBTQ a fost întotdeauna supusă „unui nivel extrem de ridicat de violență și discriminare”, afirmă Julia Ehrt, directoare a Asociației internaționale a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans și intersexuale (ILGA World).

Însă în ultimii ani, s-a înregistrat o relansare a discursurilor care atacă teoria de gen și care urmăresc să priveze comunitatea LGBTQ „de drepturile pe care le merită”, spune ea. 

În total, peste 600 de reprezentanți LGBTQ participă la conferința mondială organizată de ILGA World la Long Beach, în apropiere de Los Angeles, cu un accent special pus pe tineret. „Ne luptăm pentru drepturile persoanelor queer în lumea întreagă, însă drepturile tinerilor queer au fost atacate în mod particular”, a declarat pentru AFP, Martin Karadzhov, care prezidează comitetul ILGA World pentru tineret, potrivit Agerpres

Cum este văzută comunitatea LGBTQ în România 

În România, comunitatea LGBTQ este încă suprimată de prejudecățile celor din jur, iar de multe ori sexualitatea persoanelor care fac parte din aceasta comunitate este încă un subiect tabu, despre care nu foarte mulți vorbesc. 

Cu toate acestea, în ultimii ani, în orașele mari, precum București și Cluj-Napoca, au avut loc parade care militează pentru drepturile celor din comunitatea LGBTQ, aducându-se astfel o doză de conștientizare asupra drepturilor de care nu ar trebui să fie privați aceștia. În urma unui sondaj realizat de Avangarde în vara anului 2021, concluziile sunt cât se poate de clare. Doar 12% dintre români cred că ar trebui acordate mai multe drepturi comunității LGBTQ în timp ce 62% cred că trebuie întărit prin lege rolul familiei tradiționale în societate

La Cluj-Napoca, sărbătorirea comunității LGBTQ va avea loc la începutul lunii iunie și va fi marcată printro paradă numită „Pride”, adică, parada Mândriei. 

Citește și: Marșul Pride Cluj va avea loc în luna iunie. Comunitatea LGBTQ+ iese în stradă


Comentarii Facebook