Climatologul Roxana Bojariu explică fenomenele extreme: Circulația atmosferică este blocată în emisfera nordică


Climatologul Roxana Bojariu a explicat că fenomenele extreme din ultimele săptămâni sunt din cauza unui ”blocaj” al maselor de aer din emisfera nordică.

Roxana Bojariu, climatolog: „E o legătură cu tot ce se întâmplă în emisfera nordică. Și în SUA vine un val de căldură de la coastă la coastă. Am avut, pe de altă parte, inundații. Musonul este mult mai intens în India, în China inundații puternice și acum un tifun amenință coasta. Avem în Siberia temperaturi foarte mari și continuă și acolo incendiile de vegetație.

Toate aceste manifestări, până la urmă sunt manifestări ale sezonului cald, numai că intensitatea lor este foarte mare și observăm cum circulația atmosferică este blocată, ținând zone din emisfera nordică fie sub cupolele de căldură, fie în instabilitate puternică cu impact asupra favorabilității inundațiilor. E o circulație foarte sinuoasă în emisfera nordică, practic avem astfel de blocaje peste tot în emisferă și astfel de blocaje favorizează manifestările extreme: fie valuri de căldură, fie precipitații intense.

La contactul între aceste mase de aer cu contrast termic vom avea instabilități mult mai intense decât cele obișnuite. Practic vorbim de o exacerbare a tuturor manifestărilor tocmai datorită cantității de căldură în plus care există în sistem datorate încălzirii globale”.

Comentarii Facebook