Cine este „Sfânta Javelin” și cum a reușit să strângă peste 1 milion de dolari pentru Ucraina


Un agent de marketing din Canada a creat o campanie inedită de strângere de fonduri pentru susținerea celor afectați de război în Ucraina. Acesta a alăturat niște simboluri într-o singură imagine pentru a creea un soi de „simbol unic” al curajului ucrainenilor. Imaginea campaniei este o ilustrație a Fecioarei Maria care ține în mână o armă menită să distrugă tancuri, care se numește „Javelin”.

Sfânta Javelin”, căci așa este numită opera agentului canadian Christian Borys, a reușit să strângă peste 1 milion de dolari pentru a fi donați Ucrainei. 

sf javelin creator.jpg

Arma antitanc ilustrată în lucrarea canadianului, FGM-148 Javelin, fabricată în SUA, este considerată una dintre cele mai eficiente arme din arsenalul apărătorilor ucraineni.

Imaginea „Sfintei Javelin” a fost folosită pentru a personaliza obiecte vestimentare și nu numai. Stickere, steaguri, genți s-au vândut în cantități impresionante. Christian Borys, agent de marketing și fost jurnalist, a spus că răspunsul la campanie a fost „covârșitor”, cu mii de comenzi sosite în fiecare zi, conform BBC.

Madona și AK-47 

Borys susține că inspirația pentru imaginea campaniei umanitare pentru Ucraina a fost opera artistului american Chris Shaw care a caricaturizat o Madonă ținând în mâini un AK-47. Tabloul realizat în anul 2012 a fost ulterior placat cu aur

sf javelin madona.jpg

Scopul inițial al creatorului a fost să strângă 500 de dolari pentru o asociație umanitară din Canada care cooperează cu Ucraina și care ajută familiile soldaților uciși în conflicte care se desfășoară de ani de zile în estul Ucrainei. Borys a început proiectul înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

În prima zi în care am deschis site-ul, am primit două comenzi, ceea ce mi s-a părut extraordinar. A doua zi am făcut 1.000 de dolari, așa că am printat acele stickere și am pus imaginea pe Instagram. A doua zi am făcut 5.000 de dolari”, a relatat agentul pentru BBC.


Pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Borys a primit comenzi în valoare de 45.000 de dolari

Agentul canadian speră ca această campanie să prindă amploare și să se transforme într-un „job de lungă durată” pentru a putea ajuta prin acest proiect la eforturile de reconstrucție a Ucrainei timp de decenii după încheierea conflictului actual, a mai spus Borys pentru BBC.

Ceea ce vedeți acum este doar prima parte. Vor fi zeci de ani de reconstrucție, din cauza amplorii distrugerii. Vor fi mine în toată țara și tancuri distruse și multe altele. Apoi, sunt toți oamenii strămutați și refugiații”, a încheiat Christian Borys.

Dacă poate transforma campania într-o afacere durabilă, Borys a spus că intenționează să facă din ajutorarea Ucrainei „munca vieții sale”.


Comentarii Facebook