Cine este Roman Abramovici și cum a ajuns oligarhul supranumit ”portofelul lui Putin”


Roman Abramovici a rămas orfan la 3 ani, dar a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din lume. 

Proprietarul clubului Chelsea, din 2003, iar acum a fost desemnat de Vladimir Putin negociatorul său.

Surpriza a venit de lapreședintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a cerut ca Roman Abramovici să fie scos de pe lista sancțiunilor internaționale.

Zelenski a declarat duminică că mai mulţi oameni de afaceri ruşi s-au oferit să doneze bani pentru a ajuta Ucraina, inclusiv pentru a sprijini armata, iar printre numele menționate a fost și cel al lui Roman Abramovici. Ciudat e că a doua zi, după aceste declarații, s-a aflat că Roman Abramovici, împreună cu doi negociatori ucraineni, ar fi avut simptome ale unei presupuse otrăviri.

Cine este Roman Abramovici? 

Roman Arkadievici Abramovici s-a născut în Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966. Părinții au murit pe rând, la scurt timp unul după celălalt. Mama sa, Irina, profesoară de muzică, a murit în urma unei septicemii când el avea 1 an, iar tatăl său a murit doi ani mai târziu într-un accident provocat de o macara din construcții. Abramovici a fost crescut de rude, petrecându-și copilăria în Komi, în nord-vestul Rusiei, unde banii erau puțini și temperaturile scăzute iarna, relatează BBC.

”Ca să spun adevărul, nu pot spune că am avut o copilărie rea”, a declarat Abramovici la un moment dat, într-un rar interviu acordat presei occidentale. ”În copilărie, nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul bomboane, ambele au un gust bun. În copilărie nu poți face diferența”, a spus oligarhul.

Miliardarul a renunțat la școală la 16 ani, a lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie, după care a vândut jucării din plastic la Moscova. 

Cum s-a îmbogățit Roman Abramovici

După destrămarea Uniunii Sovietice, mulți oportuniști au vizat resursele Rusiei. Unul dintre ei era și Roman Abramovici, care, în 1995, a preluat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus în cadrul unei licitații trucate. A dat pe Sibneft aproape 250 de milioane de dolari, pentru ca peste 10 ani, în 2005, să o vândă înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari.

Avocații afaceristului au spus că nu s-a făcut nimic ilegal, dar chiar Abramovici a recunoscut în fața unui tribunal britanic că a dat mită pentru a bate palma în afacerea Sibneft.

Abramovici a fost implicat în „războiul aluminiului” din anii 1990. ”La fiecare trei zile, cineva era ucis”, declara Abramovici în 2011, iar în cele din urmă s-a retras.

Abramovici a devenit aliatul lui Boris Elțîn

Roman Abramovici s-a lansat în politică și a devenit un aliat al președintelui Boris Elțîn, având la un moment dat chiar un apartament la Kremlin.

După demisia lui Elțîn din 1999, Abramovici s-a numărat printre cei care l-au susținut pe premierul de atunci Vladimir Putin, fost spion KGB, ca succesor al lui Elțîn la Kremlin.

Putin a trecut rapid de decimarea oligarhilor. Pe unii i-a trimis la închisoare, iar alții au fugit din țară.

Roman Abramovici a scăpat. În 2000, el a fost ales guvernator al regiunii Ciukotka, situată în extremitatea nord-estică a Rusiei. Era o regiune defavorizată, iar Abramovici a devenit popular după ce și-a investit banii personali în servicii sociale.

Abramovici a cumpărat clubul Chelsea Londra

În 2003, Roman Abramovici a cumpărat clubul londonez Chelsea cu 140 de milioane de lire sterline. ”Întreaga mea filosofie de viață este de a avea echipe profesioniste”, declara el pentru Financial Times. ”În Ciukotka am echipe profesioniste pe teren și voi face acest lucru și aici”, anunța oligarhul rus.

Echipa din Londra a câștigat cinci titluri în Premier League, două trofee Champions League și cinci cupe ale Angliei. Acum, Abramovici vrea să vândă echipa cu 3 miliarde de dolari.

Ce avere are Abramovici la Londra

Portofoliul imobiliar al lui Abramovici ar include o vilă cu 15 dormitoare în Kensington Palace Gardens, în vestul Londrei, care ar valora peste 150 de milioane de lire sterline, un apartament în Chelsea, o fermă în Colorado și o casă de vacanță pe Riviera franceză.

Are cele mai mari iahturi din lume, Solaris și Eclipse, un avion personal.

Problema lui și a altor oligarhi este că toate aceste bunuri au fost sechestrate, pentru că ar face parte din cercul lui Putin. 

Cât de legat a rămas Roman Abramovici de Vladimir Putin?

În 2021, Roman Abramovici a dat în judecată editura HarperCollins pentru calomnie în legătură cu o carte,  Putin's People (Oamenii lui Putin) de Catherine Belton, care susținea că președintele rus i-ar fi ordonat să cumpere clubul Chelsea. În cele din urmă, cele două părți au ajuns la o înțelegere amiabilă, editorul fiind de acord să facă unele clarificări.

După declanșarea războiului din Ucraina, toate bunurile au fost sechestrate iar ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat: ”Cu legăturile lor strânse cu Putin, ei sunt complici la agresiunea acestuia. Au mâinile mânjite de sângele poporului ucrainean”.

Roman Abramovici are în prezent patru cetățenii: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză. Pe ultima a primit-o în aprilie anul trecut, în baza unei legi care oferă naturalizare urmașilor evreilor sefarzi expulzați din Portugalia în urmă cu peste 500 de ani. Modul în care Roman Abramovici a obținut cetățenie în Portugalia a stârnit critici şi suspiciuni. Opozantul rus Aleksei Navalnîi a acuzat chiar Portugalia că a primit mită pentru a-l naturaliza pe Abramovici. În ianuarie, parchetul portughez a informat despre deschiderea unei anchete privind acordarea cetăţeniei milionarului rus, iar rabinul comunităţii evreiești din Porto, Daniel Litvak, cel care a confirmat descendenţa sefardă a oligarhului, a fost arestat de curând.

Foto: EAST2WEST NEWS via BBC

Comentarii Facebook