Cercetătorul care a anticipat cum va evolua pandemia ne spune când se termină totul, când scăpăm de COVID-19


Expertul care a anticipat evoluția epidemiei, Octavian Jurma, este optimist în privința finalulul pandemiei, o dată cu apariția vaccinurilor.

Pandemia poate fi complet oprită până în toamnă dacă se respectă acest plan de vaccinare, dacă peste 60% din populație este vaccinată. Impactul pe curbă se va vedea mult mai repede, după ce 40-50% din populație va fi vaccinată. Pe lângă cei vaccinați vom avea și o parte din populație care va fi imunizată natural până la acel moment”, a spus Octavian Jurma la GÂNDUL.RO.

Ar mai putea apărea un val de COVID în februarie 2021. ”Procesul de vaccinare pare destul de simplu pe hârtie, dar nu va fi atât de ușor. Avem în Parlament reprezentanți împotriva vaccinării. Va fi mult mai greu de pus în practică acest plan pentru că vor fi oameni care se vor opune și vor avea o reprezentanță politică a vocii lor în Parlament”, a mai spus acesta.

Problema este că autoritățile testează foarte puțin, și chiar dacă vor lua măsuri complete de carantinare în prezent, efectele pozitive se vor vedea abia peste o lună pe curba deceselor: ”În fiecare zi, în București, 2,5% din cazurile de acum vor deceda în următoarele 2-3 săptămâni”, atrage atenția cercetătorul.

Nu vedem un efort de a se reveni pe testare și faptul că nu se testează în continuare este îngrijorător. Bucureștiul se apropie de valorile naționale din vară și produce acum mai multe cazuri zilnice ca atunci. Nu este nicio umbră de îndoială. Capitala singură poate satura întreaga capacitate ATI din țară. Și impactul economic și social este enorm în toată țara, dacă sistemul medical este în colaps.

Economia noastră modernă se bazează pe un sistem de siguranță sanitară. Astfel, ne întoarcem în Evul Mediu. Din păcate, infecțiile pe care le vedem acum se vor reflecta ca și cazuri grave abia peste o săptămână, 14 zile. Din păcate, în fiecare zi, în București, 2,5 % din cazurile de acum vor deceda în următoarele  2-3 săptămâni”, a mai adăugat Octavian Jurma.

Comentarii Facebook