Carnea de Mangaliţa, noua vedetă a meniului de Crăciun. Un kilogram de ceafă poate costa şi 100 de lei


Crăciunul se apropie, iar românii își fac planuri pentru masa de sărbători. Cât mai bogată și cât mai pretențioasă, așa cum ne-am obișnuit de mici copii, iar carnea porcului de Mangalița bifează ambele criterii.

În plus, carnea de Mangalița este considerată chiar mai sănătoasă decât alte produse din carne de porc. Producătorii spun că în perioada sărbătorilor de iarnă vor crește prețurile cu aproximativ 10%. 

În tobă se bagă ce este mai bun de obicei. Adică tot ce înseamnă carnea de la cap, mai este carnea de la guşă”, explică un producător local. 

Gustul le aduce aminte clienţilor de vremurile de odinioară. Şi tocmai de la bunicul a primit moştenire şi reţeta care adună acum întreaga familie în jurul mesei. „Reţeta o am de când făceam tobă cu bunicul. Eram pe la 18 ani pentru că atunci a fost vârsta la care ne-am despărţit de bunicul fizic, dar el este prezent tot timpul în reţetele mele”, mai spune producătorul. 

De altfel, oamenii spun că acest tip de carne e și mai sănătos decât altele. „Este mai naturală, ştiu că este mai sănătoasă. Mai ales pentru noi care mai avem boli cardiovasculare şi chiar dacă este mai scump, prefer”, spune un consumator. 

Carnea de mangaliţă, noua vedetă a meniului de Crăciun

Carnea de porc de mangaliţa va fi pe multe mese de sărbători. Inclusiv în restaurante, unde există chiar şi meniuri special realizate în jurul cărnii vedetă. „Avem o farfurie dedicată pentru asta, se numeşte 1 Decembrie, avem chiar şi limba de mangaliţă în meniu”, explică managerul unui restaurant. 

Porcul de Mangaliţa poate fi crescut industrial cu furaje concentrate, iar carnea sa nu conţine atât de multe toxine ca alte tipuri de carne. Preţul este şi el pe măsură. Spre exemplu, un kilogram de ceafă poate ajunge până la aproape o sută de lei, iar salamul la peste 70 de lei. Producătorii anunţă că în perioada sărbătorilor preţurile ar putea creşte cu până la 10%.


Comentarii Facebook