Bella Ciao a răsunat în moscheile din Izmir. Se face anchetă după atacul hackerilor - VIDEO


Autoritățile turce au deschis pentru că hackerii au folosit sistemul moscheilor de chemare la rugăciune din Izmir (vest) și au difuzat cântecul italian de protest ”Bella Ciao”, scrie AFP.

Imnul anti-fascist a fost difuzat de mai multe moschei miercuri după-amiază, la ora azzan, chemarea la rugăciune difuzată de cinci ori pe zi. Imaginile au fost distribuite pe rețelele sociale.

Divizia locală a Diyanet, Autoritatea turcă pentru Afaceri religioase, a confirmat incidentul într-un comunicat publicat miercuri seară pe contul său de Twitter și a anunțat deschiderea unei anchete interne și depunerea de plângeri la poliție, scrie Hotnews.ro.

Bella Ciao a fost difuzat după ce ”necunoscuți au sabotat și piratat ilegal sistemul de chemare la rugăciune", a precizat Diyanet.

Parchetul din Izmir face anchetă pentru că au fost ”denigrate valorile religioase" după ce au susținut incidentul, potrivit agenției de presă Anadolu.

Izmir, al treilea cel mai mare oraș al țării, este un bastion laic și fieful CHP, principalul partid de opoziție fondat de părintele Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk.

Omer Celik, purtătorul de cuvânt al AKP, partidul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a "condamnat viguros" incidentul și a asigurat că persoanele vinovate vor fi pedepsite.

Comentarii Facebook