BBC: A murit Regina Elisabeta a II-a


Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit 70 de ani.

Familia ei s-a adunat la moșia ei din Scoția, după ce îngrijorările au crescut, în cursul zilei de joi, cu privire la starea ei de sănătate, scrie BBC.

Regina a ajuns pe tron ​​în 1952 și a fost martoră la schimbări sociale enorme. Odată cu moartea ei, fiul ei cel mare, Charles, fostul prinț de Wales, va conduce țara în doliu ca noul rege și șef de stat pentru 14 țări ale Commonwealth-ului.

Într-o declarație, Palatul Buckingham a spus: ”Regina a murit pașnic la Balmoral, în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”.

Toți copiii Reginei au călătorit la Balmoral, lângă Aberdeen, după ce medicii au pus-o pe Regina sub supraveghere medicală.

Nepotul ei, Prințul William, este și el acolo, cu fratele său, Prințul Harry, pe drum.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a cuprins austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea Regatului Unit în Uniunea Europeană, iar apoi retragerea din UE. 

Domnia ei a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și inclusiv Liz Truss, născută 101 ani mai târziu, în 1975, și numită de regina la începutul acestei săptămâni.

Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul ei pe tot parcursul domniei sale.

Regina s-a născut Elizabeth Alexandra Mary Windsor, în Mayfair, Londra, la 21 aprilie 1926.

Comentarii Facebook