Bătrână de 83 de ani din Ucraina violată de un soldat rus: ”Aș fi preferat să mă omoare”


Un psiholog ucrainean implicat în tratarea victimelor violenţei sexuale de la începutul ofensivei ruseşti a povestit despre traumele şi durerile femeilor şi copiilor care au fost atacate de armata lui Putin, de la începutul războiului în Ucraina.

Psihologul ucrainean demonstrează că violul este folosit ca armă de război de către soldații ruși.

Kateryna Haliant, psiholog clinician la spitalul Dobrobut din Kiev, sprijină femeile victime ale violurilor din Ucraina. ”Lucrez cu femei cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, dar sunt atât de des minore. Majoritatea provin din împrejurimile Kievului, Boutcha sau Irpin și au fost violate în grup de trei până la cinci bărbați", explică ea, potrivit bftmtv.com.

După ce ea însăși a părăsit Ucraina în urmă cu câteva zile şi a plecat în Estonia împreună cu fiica ei, Kateryna face tot posibilul pentru evacuarea victimelor violurilor din țară. 

Femeile care doresc acest lucru primesc ajutor psihologic, dar multe nu pot vorbi despre asta”, continuă Kateryna Haliant. A povestit despre violuri foarte violente și provocate „în mod umilitor”.

Mamă violată timp de aproape 13 ore de doi soldaţi ruşi

Potrivit psihologului, toate vorbesc despre același modus operandi. În primul rând, soldații ruși din orașele ocupate urmăresc femeile în timpul zilei, ucid bărbații dacă este necesar, apoi se întorc în casă noaptea. Mărturia Elenei (numele schimbat) atestă acest lucru. Tânăra mamă a fost violată timp de aproape treisprezece ore de doi soldați ruși la Herson, după ce a fost identificată ca fiind soția unui soldat ucrainean.

În primele săptămâni de invazie, rușii strângeau informații despre cine locuia în casă și jefuiau. Apoi a venit presiunea. Apoi, când rușii au înțeles că vor fi împinși înapoi de armata ucraineană, au început să violeze, mai ales în lipsa bărbaţilor”, detaliază Kateryna Haliant.

Este dificil de stabilit numărul femeilor ucrainene care au fost victime ale violenței sexuale de la începutul ofensivei rusești. „Nu vorbesc direct despre asta”, explică Kateryna Haliant. „Atunci când sunt consultate şi spun că nu mai vor să trăiască, atunci descoperim violurile”.

Bătrână violată de ruşi, cu soţul bolnav în casă

Gândurile sinucigașe se regăsesc în mai multe mărturii ale victimelor. ”Aș fi preferat să mă omoare în loc să facă ceea ce a făcut”, a mărturisit Vera, o femeie ucraineană în vârstă de 83 de ani, care a declarat pentru CBS News că a fost violată de un soldat rus în timp ce soțul ei cu dizabilități se afla în casă.

Kateryna Haliant explică că trebuie să „asigurăm siguranța acestor femei, în special prin evacuarea lor din Ucraina, apoi asigurându-le sănătatea fizică și psihică și învățându-le să trăiască cu asta”.

Captură video/ CBS

Comentarii Facebook