Luni 26 Septembrie

Avertismentul meteorologilor: Încălzirea globală va aduce secetă și veri din ce în ce mai uscate


Europa s-ar putea confrunta cu veri și ierni mai secetoase în viitor, conform unui studiu realizat de Serviciul Meteorologic German (DWD) privind seceta pe continentul european. 

Studiul DWD prezice scăderea pe termen lung a precipitațiilor în regiunea mediteraneană, precizând că acest lucru va depinde de nivelul de încălzire globală.  Potrivit studiului, există un risc crescut de secetă în Europa centrală și, mai ales, în vestul Europei. 

Veri și ierni din ce în ce mai secetoase 

Climatologii au remarcat că, din primăvara acestui an, continentul european s-a confruntat cu o secetă pe scară largă, care a afectat semnificativ nivelul apelor şi agricultura şi a condus la restricţionarea consumului de apă. Unele zone din Europa, mai ales nordul Italiei, s-au confruntat, de asemenea, cu ierni secetoase. Zona mediteraneană centrală a cunoscut a patra cea mai secetoasă primăvară din 1901, iar în Germania aproape în fiecare primavară din 2009 nu au căzut suficiente precipitaţii.

Seceta ar putea afecta, de asemenea, zone întinse ale Europei în următoarele trei luni, deoarece calculele iniţiale sugerează că acestea vor fi din nou mai secetoase faţă de media pe termen lung pentru perioada comparabilă 1991-2020.

Un deficit de precipitaţii a fost observat în aproape toate cele 11 regiuni europene studiate. Doar în Ţările Baltice şi în Scandinavia cantitatea de precipitaţii a fost normală în ultimele luni.

Anul 2022, cel mai uscat an din ultimii 30

În schimb, Valea Po din nordul Italiei, în prezent afectată de o secetă severă, a primit o cantitate de precipitaţii sub medie din august 2021, cu excepţia lunii noiembrie 2021. În Europa Centrală s-a înregistrat, de asemenea, o cantitate de ploaie sub medie din septembrie anul trecut - singura excepţie fiind februarie 2022.

Luna martie 2022 a fost excepţional de uscată, primind doar o treime din cantitatea obişnuită de precipitaţii, potrivit studiului.


Comentarii Facebook