Atac cibernetic asupra sistemelor informatice din spitalele românești. Ce spune Ministerul Sănătății


Experții din cadrul Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au anunțat că au identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase la nivel naţional, atenţia fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale.

Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware la nivel naţional în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”, se arată pe site-ul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Ministrul Sănătăâii, Sorina Pintea, a precizat că a transmis o informare către instituţiile din subordine cu recomandări de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

În cursul zilei de ieri (miercuri,n.r.), am primit o informare de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică ce a identificat în ultima perioadă o creştere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens, ne-au fost transmise nişte recomandări pe care noi, cu celeritate, le-am transmis direcţiilor de sănătate publică şi instituţiilor din subordine, spre a fi transmise spitalelor existente pe teritoriul României”, a spus ministrul la Digi24.

Pintea a mai subliniat că pacienţii sunt afectaţi de acest atac: „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a reţetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.

Comentarii Facebook