Amenzi usturătoare pentru șmecheriile de pe Facebook. MAI amendează șoferii în baza videoclipurilor de pe Social Media


Ministerul Afacerilor Interne anunță că polițiștii pot amenda șoferii, pe baza videoclipurilor publicate pe Facebook, în care se constată încălcarea legilor în vigoare. Legea rămâne lege, indiferent de „locul” în care aceasta a fost încălcată, așadar dovezile din spațiu virtual vor fi luate în calcul în lumea reală.

Cel mai recent exemplu în acest sens, a fost prezentat duminică, când o femeie a filmat un șofer de microbuz care tracta șase copii aflați fiecare pe sania sa. Acesta se afla pe un drum deschis circulației rutiere, chiar dacă imaginile arată că traseul parcurs nu fusese deszăpezit. Polițiștii s-au sesizat și au identificat conducătorul auto. Acesta a fost sancționat contravențional cu o amendă cuprinsă între 870 și 1160 de lei pentru „nerespectarea regulilor privind remorcarea”.

Poate o să spuneți că sunt doar niște copii care se bucură de zăpadă… însă noi vă spunem că unele jocuri de acest fel au avut un final tragic. Drumurile publice NU SUNT LOCURI DE JOACĂ! NU mai riscați viața copiilor!”,  a scris MAI pe Facebook.

copii sanie.jpeg

Te poate amenda Poliția Română pe baza unui videoclip de pe Facebook?

Deși videoclipurile de pe Facebook nu se înregistrează cu mijloace tehnice omologate, spus altfel căror valoare sau autenticitate a fost confirmată, în baza autorității conferite de lege, forțele de ordine se pot autosesiza. În urma autosesizării, Poliția Română poate impune sancțiunile corespunzătoare. 

Tot ce trebuie să facă polițiștii în aceste situații este să identifice persoana sau proprietarul vehiculului și pot aplica sancțiuni care vor fi menținute de instanță. Numai un avocat extrem de bun și desigur costisitor va putea obține anularea unei astfel de amenzi în instanță pe baza unor argumente extrem de complicate.

Pe lângă publicarea imaginilor video cu șoferul care tracta cei șase copii, MAI a ascuns și numărul de înmatriculare a microbuzului. Ministerul nu a uitat că se dau amenzi și  pentru numere de înmatriculare publicate  pe Facebook.

Comentarii Facebook