Alt val de Fake News pe Facebook. Beneficiar PSD! Aveți grijă ce citiți pentru că sunt intoxicări de campanie ”Anti Vot”


Fake news -urile pe Facebook continuă și sunt clar dirijate politic. Se îndeamnă intens la boicotarea alegerilor din turul doi, iar mesajul este atribuit celor de la  USR-PLUS.

Folosind elementele de identitate vizuală ale Alianței USR PLUS, o serie de afișe false prin care votanții lui Dan Barna sunt sfătuiți să nu voteze în turul 2 al prezidențialelor au fost puse în circulație în special pe Facebook, scrie g4media.ro.

Fake news-ul a fost semnalat încă de joi de cei de la PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș: ”Asistăm în ultimele zile la extrem de multe campanii mincinoase prin care se încearcă inducerea ideii că Alianța USR PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Este o campanie de dezinformare al cărei beneficiar este candidatul PSD Viorica Dăncilă. Îi cerem Vioricăi Dăncilă să prezinte scuze pentru aceste minciuni nerușinate și să se delimiteze public de astfel de acțiuni în mod urgent”.

fake-usr-boicot-640x400.jpgusr-boiicot-2-e1573811175327.jpg

Alte două afișe cu elementele de identitate vizuală ale USR PLUS și prin care se îndeamnă la vot pentru Viorica Dăncilă au fost postate pe Facebook de purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, și de către fiul lui Gabriel Oprea.

Alt fals vizează ideea că guvernul liberal intenționează impozitarea banilor trimiși în țară de românii care lucrează în străinătate. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi 24 că i-a fost clonată pagina de Facebook și se promovează astfel de mesaje false.

citu.jpg

Cel mai recent scandal cu mesaje false a fost luni, în timpul conferinței susținute de  Klaus Iohannis, când liderii PSD au distribuit o fotografie trucată în care președintele apărea cu cască în ureche, acreditând ideea că cine i-ar șopti ce să spună.

Comentarii Facebook