A murit Rona Hartner! Artista s-a stins din viață după o luptă grea cu boala


Rona Hartner a murit, joi, 23 noiembrie, la orele amiezii. Anunțul trist a fost făcut chiar de sora ei, Rinda Hartner.

Actrița a pierdut lupta cu boala. Sora artistei, Rinda, a postat pe contul său de Facebook o fotografie de doliu, semn că Rona a încetat din viață. La numai 50 de ani, a fost răpusă de metastaze”, . 

Miercuri seara, tot sora artistei scria că Rona Hartner își trăiește ultimele clipe.

Bună seară la toată lumea,Sunt Rinda, sora Ronei.Va scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimile clipe.Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei.Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el”, a fost mesajul postat de sora Ronei Hartner, Rinda Hartner, aseară, pe pagina oficială de Facebook a Ronei Hartner.

Rona Hartner a fost diagnosticată cu cancer la plămâni și la creier în vara acestui an. Actrița a făcut tratamente și a anunțat că a scăpat de boală, învingând pentru a doua oară cancerul. Se pare că boala a revenit și acum lucrurile sunt mult mai grave.

Biografia actriței

Rona Hartner a fost fiica unui inginer proiectant și a unei economiste. Din 1979 până în 1991 a învățat la şcoala germană din București. Rona Hartner este de origine germană pe linie paternă, și română pe linie maternă. În anul 1991 începe studiul la Școala de Muzică Titu Maiorescu, iar începând cu anul 1992 începe să studieze la Academia de Teatru și Film din București.

Patru ani mai târziu, regizorul francez Tony Gatlif îi acordă rolul principal în filmul Gadjo dilo - Străinul nebun, care s-a filmat în România. Pentru această prestație, Rona a primit Leopardul de aur (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Tot în 1996 evoluează cu succes în co-producția franco-română Asfalt-Tango regizată de Nae Caranfil.

În 1997 a plecat în Franța, unde a jucat în thrillerul Nekro regizat de Nicolas Masson. În 1998 a revenit în țară pentru a juca în filmul Dublu extaz al lui Iulian Mihu.

Viața personală a Ronei Hartner

La începutul anului 1999, a izbucnit un scandal mediatic - sex-gate de România - ce a ținut primele pagini ale ziarele și totodată a umplut audințele talk-show-urilor vremii. Actrița Rona Hartner era acuzată de către președintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor că aceasta ar fi întreținut relații amoroase cu președintele Emil Constantinescu. Afacerea Hartner-Constantinescu, varianta neaoșă a scandalului Lewinsky, avea să ajungă și în presa internațională.

Jurnalistul Marius Tucă a invitat-o într-o emisiune pe Rona Hartner spre a-l confrunta pe Corneliu Vadim Tudor. Corneliu Vadim Tudor susținea că are în posesie jurnalul intim al actriței, în care era descrisă presupusă aventură cu președintele republicii. De asemenea, a existat și o fotografie în care Rona Hartner și Emil Constantinescu apăreau unul în brațele celuilalt. Rona a mărturisit că ea și președintele au dansat la un eveniment organizat de Universitatea al cărei rector era Emil Constantinescu.

În timpul acestui dans, eu cântam melodia «Ești loserul meu». Mi-am dat seama că nu avea un mesaj foarte bun și am încercat să fac diverse lucruri, ca să distrag atenția, am început să mă dau pe spate, picioare-n sus, chestii... Și cum eram eu îmbrăcată-dezbrăcată... s-au făcut o tonă de poze care au devenit o mină de aur și pe care le-au vândut toți fotografii, ani de-a rândul, pe la toate ziarele”, (Rona Hartner, Revista The One, 2010).

Scandalul a determinat-o să se stabilească în Paris. Mai târziu s-a îndrăgostit și s-a căsătorit cu actorul argentinian Rocco Sedano cu care are o fată. În anul 2008 au divorțat.

În anul 2010, Rona Hartner avea să recunoască că scandalul a fost o înscenare, apărută din inițiativa secretarului lui Corneliu Vadim Tudor, care dorea ca actrița să facă campanie politică pentru Partidul România Mare:

Tocmai avusesem mare succes cu un film în Franța și secretarul lui Corneliu Vadim Tudor mi-a propus să mă facă vedetă în România (...) Iar pe 8 ianuarie 1999, am aflat de la televizor că scrisesem un jurnal intim, în care spuneam că sunt amanta președintelui. Bineînțeles, jurnalul era inventat”, spunea Rona Hartner, în Revista The One, în 2010.

Comentarii Facebook