A fost prins omul NUMĂRUL 1 al lui Putin din Ucraina. Președintele Ucrainei a prezentat captura - FOTO


Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) l-a reținut pe liderul artidului pro-rus din Ucraina, acuzat de trădare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelinsky, anunță că a fost prins pe liderul partidului pro-rus din Ucraina, acuzat de trădare, care a  evadat din arest la domiciliu după invazie.

Fotografia cu cel reținut, Victor Medvedchuk, deputat ucrainean, îmbrăcat în uniforma soldaților ucraineni a fost prezentată de președintele Ucrainei pe Facebook.

25c94198-9eac-4bcb-a86f-c3071fee4fe3.jpg

Din 1997 până în 2002, Medvedchuk a fost membru al parlamentului ucrainean.

Medvedchuk a servit între 2002 și 2005 ca șef de cabinet al fostului președinte ucrainean Leonid Kucima. După aceasta, a lipsit din politica națională până în 2018.

În noiembrie 2018, Medvedchuk a fost ales președinte al consiliului politic al partidului politic Pentru viață, care ulterior a fuzionat în partidul Opoziție Platformă - Pentru Viață. La alegerile parlamentare din Ucraina din 2019, partidul a câștigat 37 de locuri pe lista națională a partidului și șase locuri în circumscripții. Pe măsură ce s-a clasat pe locul al treilea pe lista electorală din 2019 a Platformei de opoziție - Pentru viață, Medvedchuk a fost ales în parlament.

La 19 februarie 2021, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei l-a inclus pe Medvedchuk și soția lui, Oksana Marchenko, pe lista de sancțiuni ucrainene, din cauza presupusei finanțări a terorismului. La 11 mai 2021, procurorul general al Ucrainei l-a acuzat pe Medvedchuk de trădare și tentativă de jefuire a resurselor naționale din Crimeea (care fusese anexată de Rusia, dar rămâne recunoscută la nivel internațional drept ucrainean). Arestul la domiciliu al lui Medvedchuk a început pe 13 mai 2021. Medvedchuk a scăpat de acest arest la domiciliu la 28 februarie 2022, la patru zile după invazia rusă a Ucrainei din 2022 și a dispărut. La 8 martie 2022, el a fost privat de postul de copreședinte al Platformei de opoziție. La 12 aprilie 2022, Medvedchuk a fost arestat de autoritățile ucrainene.

În Ucraina, Medvedchuk este considerat un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, pe care Medciukved l-a numit ”un prieten personal”. Unii comentatori străini l-au numit și cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina. Putin este nașul fiicei celei mai mici a lui Medvedchuk.


Comentarii Facebook