23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremurele care au lovit Turcia și Siria! OMS prezice o criză uriașă


Până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremurele masive care au ucis peste 5.000 de oameni în Turcia și Siria, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății. „Acum este o cursă contra cronometru”, a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, scrie Barrons care citează AFP. 

În același timp, responsabilul OMS pentru situații de urgență, Adelheid Marschang, atrage atenția că în Siria situația este deosebit de gravă.

Hărțile de prezentare generală a evenimentelor arată că sunt expuși potențial 23 de milioane de oameni, inclusiv aproximativ cinci milioane de populații vulnerabile”, a declarat responsabilul OMS pentru situații de urgență, Adelheid Marschang, comitetului executiv al agenției de sănătate a ONU.

Infrastructura civilă și, eventual, infrastructura sanitară au fost deteriorate în regiunea afectată, în principal în Turcia și nord-vestul Siriei. OMS consideră că principalele nevoi nesatisfăcute pot fi în Siria pe termen imediat și mijlociu.

În acest timp, salvatorii din Turcia și Siria au înfruntat gerul, replicile seismelor și clădirile care se prăbușeau în jur, în timp ce săpau după supraviețuitorii îngropați în dărâmături. Peste 5.000 de oameni au murit, indică cel mai recent bilanț.

Acum este o cursă contra cronometru”, a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, explicând că agenția de sănătate a ONU trimite urgent ajutor în zonă.

Mobilizăm materiale de urgență și am activat rețeaua OMS de echipe medicale de urgență pentru a oferi îngrijiri medicale esențiale celor răniți și celor mai vulnerabili”.

Agențiile pentru dezastre au spus că sunt câteva mii de clădiri care au fost aplatizate în orașe dintr-o vastă regiune de graniță între Turcia și Siria într-o zonă deja afectată de război. Aici a fost recent un focar de holeră.

Șeful OMS a promis că agenția „va lucra îndeaproape cu toți partenerii pentru a sprijini autoritățile din ambele țări în orele și zilele critice care urmează, precum și în lunile și anii următori, pe măsură ce ambele țări se vor recupera și se vor reconstrui”.

Comentarii Facebook