Duminica 28 Aprilie

Vrei să dormi bine? Vezi ce culori trebuie să ai în dormitor pentru un somn liniștit


Potrivit oamenilor de știință, oamnii care dorm în camere decorate în albastru au parte de un somn foarte relaxant, în timp ce persoanele care au camerele vopsite în maro, gri sau mov se luptă cel mai mult cu problemele de somn.

În medie, oamenii care dorm în camere decorate în nuanţe de albastru dorm 7 ore şi 52 de minte pe noapte.

Studiul a fost comandat de compania hotelieră Travelodge şi a analizat 2.000 de dormitoare şi modul în culorile influenţează calitatea somnului. Astfel, s-a constatat că oamenii care dorm în camere decorate în culori calme, precum galbenul, albastrul sau verdele au parte de cel mai bun somn.

Rezultatele sunt uimitoare, având în vedere că există receptori speciali numiţi celule ganglionare în zona retinei, care sunt foarte sensibili la culoarea albastră. Aceşti receptori trimit informaţii într-o zonă din creier care controlează ritmul de 24 de ore şi influenţează modul în care ne simţim şi realizăm sarcinile în timpul zilei. Interacţiunea dintre lumină, somn şi starea de veghe este foarte importantă”, a declarat Chris Idzikowski expert în studierea domnului de la Edinburgh Sleep Centre.

De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că oamenii care dorm în dormitoare violet au parte, în medie, doar de 5 ore şi 50 de minute de somn pe noapte. Motivul, spun specialiştii, este acela că violetul ne stimulează mental şi ne împiedică să ne „deconectăm” la sfârşitul zilei.

Celelalte două culori care nu ne lasă să dormim sunt maroul (care, în medie, ne „lasă” să dormim doar 6 ore şi 5 minute pe noapte) şi grupul, despre care s-a constatat că, în medie, le permite oamenilor să doarmă doar 6 ore şi 12 minute pe noapte.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook