De ce trăiesc femeile mai mult ca bărbații? Vezi ce spun cercetătorii


Oamenii de știință japonezi au comparat schimbările din sistemul imunitar apărute odată cu inaintarea în vârstă, cu scopul de a determina care este motivul pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

Rezultatele lor au sugerat că sistemele imunitare ale femeilor îmbătrânesc mai încet decât cele ale bărbaţilor. Astfel, se pare că această încetinire a declinului le ajută pe femei să trăiască mai mult.

La oameni, informaţiile privind funcţiile imunologice sunt măsurate, în general, din serul şi celulele din sânge. Aşadar, pentru a testa teoria conform căreia schimbările sistemului imunitar asociate cu înaintarea în vârstă diferă de la bărbaţi la femei, oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge prelevate de la voluntari clinic sănătoşi cu vârste cuprinse între 20 şi 90 de ani.

În rândul ambelor sexe s-a constatat că numărul total de celule sanguine, inclusiv cele neutrofile, deţinute de o persoană scad odată cu înaintarea în vârstă. Neutrofilele sunt un tip de celule albe responsabil cu protecţia împotriva infecţiilor. Ele sunt produse în măduva spinării şi eliberate în luxul sanguin pentru a călători acolo unde este nevoie de ele.

Şi numărul limfocitelor, un alt tip de celule albe asociate cu susţinerea imunităţii, descreşte la bărbaţi odată cu înaintarea în vârstă, dar creşte la femei. Două tipuri de limfocitele sunt celulele B şi celulele T. Celulele B acţionează prin secretarea anticorpilor în fluidele din corp. Anticorpii se ataşează de corpii potenţial dăunători care circulă prin fluxul sanguin, marcându-i astfel încât şi alte celule să îi atace. La atacul acestor corpi marcaţi contribuie şi celulele T şi alte celule ale sistemului imunitar.

În general, bărbaţii tineri au un nivel mai ridicat de limfocite, comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă. Totuşi, odată ce oamenii înaintează în vârstă, bărbaţii şi femeile ajung să aibă un nivel similar de limfocite. Acum, însă, analizând mai în detaliu, cercetătorii au constatat că rata declinului înregistrat de celulele T şi B este mai lentă la femei, decât la bărbaţi.

Alte tipuri de limfocite, printre care se numără şi celulele T CD4+ şi celulele NK (natural killer), se multiplică odată cu vârsta, iar rata acestei creşteri este mai mare la femei. În mod similar, declinul asociat cu vârsta al nivelului de Interleukină-6 şi Interleukină-10 (IL-10) (molecule semnalizatoare implicate în comunicarea celulelor) era mai accentuat la bărbaţi. De asemenea, în rândul bărbaţilor s-a observat şi o descreştere dependentă de vârstă a celulelor roşii.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook