Valuri de căldură în viitorul apropiat. Estimări sumbre ale cercetătorilor


Căldura produce multe victime, mai ales în rândul oamenilor în vârstă și a celor care suferă de probleme medicale. Valul de căldură care a lovit Europa în anul 2003 a făcut peste 70.000 de victime.

Dintre toate ţările, Franţa a fost cea mai afectată, având în vedere că locuitorii de aici nu sunt obişnuiţi cu temperaturi extreme şi nu au locuinţe dotate cu aer condiţionat. Mii se oameni au murit în acea lună de august, iar multe dintre cadavre au rămas neidentificate timp de câteva săptămâni. De fapt, numărul de decese a fost atât de mare încât companiile de servicii funerare nu au mai avut unde să depoziteze defuncţii.

Acum, oamenii de ştiinţă şi oficialităţile din marile oraşe se tem de viitoarele valuri de căldură care ar putea lovi iar centrele urbane. Şi temerile lor sunt justificate.

Rezultatele unui nou studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, indică faptul că numărul deceselor asociate cu creşterea temperaturilor ar putea fi cu 20% mai mare până în 2020. Mai mult, în cel mai rău caz, specialiştii estimează că decesele produse de temperaturile ridicate ar putea creşte chiar şi cu 90 de procente până în anii 2080.

Acest fenomen „are rolul de a ne aminti că unul dintre cele mai mari hazarde de care poate avea parte populaţia urbană este creşterea temperaturilor”, a declarat Radley Horton, coordonatorul studiului.

Studiul „The Nature Climate Change” nu este primul care încearcă să arate cum creşterea temperaturilor poate avea un impact asupra deceselor produse de valurile de căldură, însă spre deosebire de alte cercetări, acesta este foarte detaliat.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook