Un deputat PSD face plângere penală din cauza Marșului Secuilor



Deputatul PSD Bogdan Diaconu îi face o plângere penală președintelui Consiliului Național Secuesc, Izsák Balázs, din cauza Marșului Secuilor, acuzându-l pe acesta de instigare la discriminare.

Marșul Secuilor se lasă cu plângeri la Parchet. Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plângere penală pe numele lui Izsák Balázs, președintele Consiliului Național Secuiesc, pe care îl acuză de acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută și pedepsită de art.1661 cod penal; instigare la discriminare, prevăzută și pedepsită de art.317 cod penal și instigare publică și apologia infracțiunilor, prevăzută și pedepsită de art.324 cod penal, potrivit realitatea.net.

"La data de 11.03.2014, Izsák Balázs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, a organizat un miting ilegal în municipiul Târgu Mureş, miting care a avut ca scop exclusiv participarea celor prezenți, într-un cadrul cât mai oficial posibil, la manifestări fățișe împotriva caracterului unitar și național al Statului Român. După cum se cunoaște deja public și după cum a devenit notoriu prin prezentările mass-media, în cadrul mitingului au fost proferate atacuri la adresa statului român, a cetăţenilor României şi a Constituţiei, după cum urmează: "Opincari, plecaţi acasă!", "Să piară Trianonul!", "Ţinutul Secuiesc nu e România!", "În Bucureşti toţi sunt ţigani!", „Hungaria”, „Autonomia Ţinutului Secuiesc”. Trebuie precizat că deşi întrunirea de la Târgu Mureş a fost autorizată doar la locaţia monumentului celor 3 martiri din localitate, numitul Izsák Balázs a incitat mulţimea prezentă, circa 4.000 de persoane, să mărşăluiască prin oraş în pofida faptului că i se refuzase oficial de către Primăria Târgu Mureş o asemenea manifestaţie. Drept urmare a îndemnului lui Izsák Balázs, coloana de manifestanţi a procedat în timpul marşului la injurii şi atacuri verbale împotriva românilor şi a ordinii constituţionale a României, precum şi la violenţe împotriva structurilor de ordine, agitând arme albe (sabie), aruncând petarde şi ameninţând cu beţele de la steaguri. CU aceeaşi ocazie, Izsák Balázs a proclamat public dezideratul autonomiei teritoriale care contravine flagrant prevederilor constituționale, derogând de la principii a căror revocare este interzisă chiar și Parlamentului României. În speță, în cadrul evenimentului de la Târgu Mureş, au fost propuse următoarele: • Inventarea unei forme administrative inexistente, bazate pe criteriu etnic, • Autoguvernarea internă a așa numitului ”Ținut Secuiesc”. Menționez că adoptarea de către persoane care şi-au asumat un rol public şi care au funcții în partide sau în organizații înregistrate în România, într-un cadru care s-a dorit a fi cât mai oficial posibil, a unor decizii de susținere și punere în aplicare a unor măsuri precum cele mai sus menționate, reprezintă în mod evident o încercare de încălcare a ordinii constituționale din România. Caracterul public și promovat al acestui eveniment și al proclamației amintite sunt menite, în plus, să pună presiune internă și internațională asupra statului român pentru a-i schimba ordinea constituțională", se arată în plângerea penală.

Comentarii Facebook