Tigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice în România. USR a depus deja un proiect de lege


Un nou proiect delege, inițiat de un senator USR, propune interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice închise, dar și a produselor care încălzesc tutunul, precum IQOS și Glo.

Proiectul îi aparține senatorului Cristian Ghica. Acesta susține că este necesară extinderea legii, deoarece impactul țigărilor electronice, dar și a celor care încălzesc tutunul ca IQOS și Glo, asupra sănătăți este încă incert. Asta pentru că lipsesc date relevante.

Nu există cercetări fundamentate științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice de tutun”, a declarat senatorul USR, potrivit playtech.ro.

Când a depus proiectul de lege, el a prezentat date oficiale ale Eurostat. Potrivit acestora, o cincime din populația țării fumează zilnic, iar 30% din aceștia au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. În plus, datele menționează că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor, din țările în curs de dezvoltare.

Cei de la USR reamintesc că principalele cauze de deces din România sunt bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii.

Consumul de tutun este principalul factor agravant în toate aceste afecțiuni. În plus, fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, cea mai răspândită formă de cancer din România la bărbați.

Inițiativa este susținută de parlamentari PNL, UDMR și PMP și a fost depusă pe 11 aprilie.

Comentarii Facebook