Teoria controversată lansată de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar: Iisus Hristos s-a născut în Dacia - AUDIO


Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, a prezentat o teorie controversată, la Congresul Internaţional de Dacologie, desfăşurat în iulie 2015, la Buzău, conform căreia Iisus Hristos s-a născut în Dacia.

O broşură lansată de fostul primar al Clujului prezintă în 32 de pagini propriile argumente care îl determină pe autor să afirme că ”Iisus nu-i Regele Iudeilor”, ci fiu al meleagurilor locuite acum de români. Materialul oferit spre studiu participanţilor la Congresul de Dacologie, intitulat ”Se află adevărul privind biografia Fiului lui Dumnezeu?!”, are la bază pasaje din Biblie, dar şi din alte peste 30 de volume ale unor autori români, astfel interpretate de autor încât să îi contureze concluzia că Fiul Domnului a plecat din spaţiul carpato-danubiano-pontic, scrie adevărul.ro.

Funar și-a construit teoria, susține el, pe fondul unei incertitudini privind biografia lui Iisus.

Referitor la Fiul lui Dumnezeu există multe incertitudini privind: data şi locul naşterii; numele Său; etnia Sa; Adevăratul Popor Ales, ţara din care a venit în Galileea; Limba Sa maternă; a fost sau nu solomonar; înfăţişarea Lui; perioada de adolescenţă şi maturitate (de la 12 la 30 de ani); motivele Răstignirii Sale şi făptaşii; etnia celor care i-au dat lui Iuda 30 de arginţi pentru trădare; data Răstignirii şi data Învierii Sale”, scrie Funar în broşura prin care îşi argumentează teoria sa controversată.

El mai susține că adevărul cu privire la originea Fiului lui Dumnezeu, care ar fi de fapt un episod al istoriei poporului geto-dac, este păstrat în secret de capii Bisericii Creştine în subsolurile de la Vatican.

După 2000 de ani, cei care au falsificat Adevărata Istorie a Poporului Geto-Dac şi a Omenirii încearcă să păstreze la secret şi Adevărata Biografie a Fiului lui Dumnezeu. Ei au sperat că Adevărul nu va fi cunoscut niciodată. Adevărata Istorie a poporului Geto-Dac, a Poporului Primordial, Adevărata sa Religie monoteistă şi Adevărata Biografie a Fiului lui Dumnezeu nu pot fi ascunse şi falsificate la nesfârşit”, susţine Funar în cartea sa.

Totuși, teoria lui Funar a fost primită cu rezerve, mai ales de către teologi şi profesori de istorie prezenţi la lucrările congresului de dacologie. Ei admit existenţa unor coincidenţe între creştinism şi principiile zamolxianismului, însă nu sunt de acord cu plasarea lui Iisus Hristos în Dacia, fără să aibă dovezi concrete.

Comentarii Facebook