SUA transferă armele nucleare din Turcia spre România. MAE neagă aceste informații

 

Statele Unite transferă armele nucleare amplasate în Turcia spre România, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com. Cu toate acestea, MAE a respins ferm aceste informații.

 

Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit”, a declarat sursa citată, sub protecţia anonimatului, fiind menționate dificultăți tehnice și politice.

 

Un raport recent al Centrului Simson, după Războiul Rece, la baza aeriană Incirlik din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Siria, au fost amplasate aproximativ 50 de arme nucleare tactice americane, scrie Mediafax.

 

În timpul loviturii de stat eşuate din Turcia, la baza militară a fost tăiată alimentarea cu energie, iar aeronavele americane au primit interdicție de a ateriza sau decola. Întrebarea pe care și-o pun experții în raportul Centrului Simson este dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul armelor nucleare în cazul unui conflict conflict civil prelungit în Turcia.

  

După lovitura de stat, relațiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat, iar Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Astfel, armele nucleare ar fi fost mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

 

Euractiv a cerut Departamentului american de Stat, dar şi autorităţilor turce şi române, să comenteze aceste informaţii. Oficialii americani şi turci au promis că vor oferi un răspuns în acest caz.

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a negat cu tărie informaţiile. ”Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire”, se afirmă într-un comunicat al Ministerului.

Comentarii Facebook