Stresul de la munca te omoară? Depinde de cum îți petreci timpul liber


Stresul de la locul de muncă îți poate afecta serios starea de sănătate, însă, potrivit oamenilor de știință, în loc să îți combați stresul ieșind la băut, poți să mergi la o plimbare, iar o astfel de schimbare a stilului de viață poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor cardio-vasculare.

Cel mai adesea, efectele negative ale slujbei se datorează combinaţiei nefaste dintre volumul mare de muncă şi nivelul mic de control în viaţa profesională - un factor denumit în engleză „job strain”.

Acest tip de stres de la locul de muncă este corelat cu un risc mai mare de apariţie a problemelor cardiace, confirmă un nou studiu. Un nivel mare de stres poate mări cu 25% şansele unui om de a suferi un atac de cord sau de a muri din cauza altor afecţiuni ale inimii.

Însă acest risc poate fi redus la jumătate în cazul acelor persoane care au un stil de viaţă sănătos - indiferent că sunt stresate la slujbă sau nu - comparativ cu cei care beau alcool, fumează ori sunt obezi.

Pentru mulţi oameni, a evita stresul de la serviciu nu este o aşteptare realistă”, spune cercetătorul Mika Kivimaki, de la University College London.

De aceea, am vrut să aflăm dacă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, în afara slujbei, reduce riscul apariţiei bolilor de inimă în rândul celor supuşi unui nivel mare de stres profesional.

Kivimaki şi colegii săi au combinat rezultatele a 7 studii europene care au urmărit în total 102.000 persoane, adunând date despre stilul lor de viaţă, în general, inclusiv nivelul de stres la care erau supuşi la locul de muncă.

Niciunul dintre participanţi nu suferea de boli de inimă la începutul studiului. În cursul următorilor 7 ani, au survenit anual, în medie, în rândul participanţilor, cca. 1.100 atacuri de inimă sau decese din cauza bolilor cardiace.

Aproximativ unul din 6 participanţi a declarat, iniţial, că avea parte de un stres puternic la serviciu.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook