Vineri 10 Iulie

Scoția se pregătește de un nou referendum pentru independența față de Marea BritaniePremierul Scoției a anunțat că va începe procedura pentru demararea unui nou referendum de independență față de Marea Britanie, iar votul ar putea avea loc în toamna anului viitor sau în primăvara lui 2019.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că va căuta să obţină dreptul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, adăugând că este de părere că referendumul ar trebui organizat între toamna anului 2018 şi primăvara lui 2019, notează cotidianul The Independent, citat de Mediafax.

Guvernul scoţian va iniţia procedurile necesare pentru un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, a declarat Sturgeon cu ocazia unui discurs televizat.

Premierul scoţian mai susține că Guvernul de la Londra "nu s-a mişcat nici măcar un inch în direcţia compromisului" în ceea ce priveşte Brexit şi chiar un acord bun ar fi "în mod semnificativ inferior" situaţiei prezente.

De asemenea, acesta a adăugat că acest nou referendum ar trebui organizat între toamna anului 2018 şi primăvara anului următor, înainte să fie "prea târziu", dar după ce "termenii pentru Brexit vor fi cunoscuţi".

Sturgeon a maiprecizat că va cere Guvernului britanic să autorizeze referendumului, însă Londra ar trebui să ţină cont de decizia Parlamentului scoţian.

"Opţiunea niciunei schimbări nu mai este valabilă. Însă vom da poporului scoţian şansa de alege ce fel de schimbare doresc", a mai spus oficialul.

"Cred că poporului scoţian va vota pentru independenţă la referendum, în este alegerea poporului scoţian şi am spus clar că va fi o alegere informată", a precizat Sturgeon.

Comentarii Facebook