Miercuri 24 Aprilie

Romanii sunt aproape de Cluj chiar si in Caraibe! O clujeanca picteaza la celalalt capat al lumii, dar e cu sufletul acasa


Sentimentul de a fi roman poate parea ceva perimat pentru cineva care respira zilnic acest aer, dar pentru cei plecati la mii de kilometri distanta cuvintele: Cluj, Transilvania, Dealul Feleacului si Matei Corvin au rezonanta.

Petra Marian este o tanara care a pornit pe drumul vietii din Campia Turzii, a urmat studiile la Facultatea de Stiinte Economice de la UBB Cluj si s-a "teleportat" tocmai in Guadalupe, Caraibele Franceze, pe o insula scaldata de apele oceanul Atlantic, intre Brazilia si Surinam.

"Sunt stabilita in Guadalupa de aproape 9 ani, unde mi-am si fondat familia mea, am o fetita, si unde, printr-o intamplare fericita am revenit la pasiunea mea mai veche, pictura. Clujul este aproape de inima mea, dar si Transilvania si toata tara", a marturisit clujeanca stabilita tocmai la capatul lumii.

Petra Marian ne-a marturisit ca tine legatura cu orasul prin intermediul Stiri de Cluj, pe pagina de Facebook, locul prin care ne-am si intalnit si am realizat acest reportaj.
 
"Citesc des Stiri de Cluj, sa-ti spun sincer ma trezesc in fiecare dimineata cu ele, cu un decalaj de sase ore desigur, asa raman in contact cu orasul pe care il iubesc atat de mult", a marturisit artista.

Petra Marian pregateste acum o expozitie ce va fi vernisata la Guadalupa in luna decembrie.

"Am incercat tot timpul, prin creatiile mele, sa aduc Transilvania in Guadalupa, chiar daca revin la Cluj destul de des, dorul de tara apasa, e greu de  explicat, cred ca e valabil pentru toti romanii plecati peste hotare. In momentul in care iti scriu, parca mi-i se face dor de Cluj :)). De fiecare data cand vin stiu ca intalnesc o gramada de artisti mai mult sau mai putin cunoscuti, pe care-i poti intalni spontan prin centrul Clujului....

In momentul de fata lucrez la o colectie de tablouri ce va fii vernisata la  inceputul lui decembrie, in cadrul atelierului propriu
", a mai relatat Petra Marian.

Artista si-a amenajata un atelier de cu un spatiu generos, de aproximativ 70 metri patrati, in apropiere de portul de agrement "La  marina du Gosier", care i-a fost pus la dispozitie de statul francez: "un gest cum nu se putea mai frumos pentru mine. Aici voi primi multa lume iubitoare si amatoare de arta, care de fiecare data, la vernisaje, a apreciat si m-a incurajat si prin vanzarile care au fost realizate", a mai povestit clujeanca.

Petra Marian s-a specializat in pictura pe ulei si pana acum a vernisat cateva expozitii in Guadalupa si Martinica. In paralel, organizeaza cursuri de desen pentru grupuri in cadrul atelierului propriu si participa la evenimente locale, avand chiar si aparitii in cotidianul local France Antilles.

Comentarii Facebook