PROGNOZA PE TREI ZILE. Vin ninsorile și vremea rece

 

Meteorologii anunță că vremea de toamnă cuprinde Maramureşul, nordul Transilvaniei şi al Moldovei. Temperaturile vor fi cuprinse între 10 și 12 grade. 

 

Vremea la munte

 

La munte, în Munţii Banatului, în partea sudică a Carpaţilor Meridionali şi în cea de sud-est a Carpaţilor de Curbură, vremea va fi frumoasă. În rest, mai mulţi nori şi mai multe ploi. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona înaltã. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă. Şi sâmbătă vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă la munte. Totuşi cerul se va înnora treptat şi mai ales seara şi noaptea, va ploua, pe arii extinse în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15 l/mp. Duminică vremea se răceşte în masivele montane vestice şi nordice. În Carpaţii Orientali, dar şi în zonele înalte din restul masivelor, treptat, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

 

Vremea pe regiuni

 

În regiunile de dincolo de Carpaţi, nu va mai fi ziua de ieri. Cerul este azi încărcat de nori şi izolat va ploua slab, în special în Maramureş, nordul Crişanei şi al Transilvaniei. Valorile termice la amiază pornesc de la 12-14 grade în depresiunile Transilvane şi în Maramureş şi ajung la 20 de grade la Timişoara şi Deva.  În sud, vremea rămâne în general frumoasă şi caldă pentru această dată. Maximele trec de 20 de grade la amiază, ba chiar în Lunca Dunării pot să atingă limita climatologică a unei zile de vară - 25 de grade vor fi la Giurgiu.  În Dobrogea, tot vreme frumoasă şi caldă va fi şi astăzi, cu maxime de 22-23 de grade la Tulcea, Medgidia şi Constanţa.  Jumătatea de sud a Moldovei va avea o vreme asemănătoare, cu soare şi 19-21 de grade la amiază. Spre nordul regiunii, însă, norii se înmulţesc, iar izolat poate chiar să plouă slab. Termometrele vor arăta între 14 şi 18 grade la amiază.

 

Vremea pe două zile

 

Şi mâine vremea rămâne caldă pentru această dată în sudul şi sud-estul ţării unde cerul va fi predominant însorit şi maximele vor trece de 20 de grade cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării: 24 de grade la Alexandria, Giurgiu şi Călăraşi. Cald este şi în restul ţării, dar valorile termice sunt mai mici, mai apropiate de normal: în general sub 20 de grade, iar în nordul Moldovei, 17. În partea de vest, cerul se va înnora treptat şi către seară începe să plouă. Vântul se va intensifica la munte şi temporar în restul ţării.  În Bucureşti, mâine avem parte de încă o zi frumoasă şi caldă cu 8-9 grade dimineaţă şi 22 la amiază.  Duminică vremea se va răci în vestul, centrul şi nordul ţării unde cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse. La munte vor fi şi lapoviţe şi ninsori. Maximele scad semnificativ, în regiunile nord-vestice chiar cu până la 10 grade: vor fi doar 9 grade la amiază la Oradea. În estul Olteniei, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, înnorările sunt temporare şi plouă pe arii restrânse. Maximele sunt tot peste normale, ca şi sâmbătă: 23-24 de grade.  În capitală, duminică vremea este tot caldă, dar treptat se înnorează şi este posibil să şi plouă, iar vântul se va intensifica. Dimineaţă vor fi în jur de 13 grade, iar la amiază temperatura urcă din nou la 22 de grade. 

 

Tendinţa

 

Masa de aer rece de origine polară aflată de mai mult timp în partea de nord a continentului începe să se deplaseze spre latitudini mai sudice. Mai întâi ocupă vestul continentului până în bazinul vestic al Mării Mediterane, apoi, de duminică se extinde spre est aducând şi la noi o răcire semnificativă a vremii. În sud-estul ţării e cald până duminică, pentru că abia mai târziu ajunge masa de aer rece. În restul ţării, însă, temperatura coboară cu până la 10 grade. La fel coboară şi în sud-est, dar luni. Aşadar începutul săptămânii viitoare ne va găsi invadaţi de masa de aer rece. Vor fi şi ploi, vânt, iar în zona de munte şi în nordul ţării, lapoviţe şi ninsori.

Comentarii Facebook