PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Cum va fi vremea în intervalul 22 august - 3 septembrie

 

Meteorologii au emis o prognoză a temperaturilor pe următoarele două săptămâni.

 

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze  pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a  ţării  şi adaptate local cu modele statistice  şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.  

 

TRANSILVANIA

 

Vremea se va menține călduroasă, local caniculară, până în data de 26 august, cu maxime termice între 34 și 37 de grade și minime foarte ridicate. Între 28 august și 3 septembrie, valorile termice vor reveni la normalul perioadei calendaristice, ceea ce înseamnă că maximele se vor situa, în medie, în jurul a 26...28 de grade. Între 26  și 29 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată și sunt posibile ploi mai importante cantitativ, apoi va ploua pe arii restrânse și în general slab.

 

MARAMUREŞ

 

Temperatura aerului va atinge un maxim, atât la valorile diurne cât și la cele nocurne, în 25 și 26 august, când se vor înregistra frecvent valori de peste 36 de grade ziua și 20 de grade noaptea. Apoi vremea se va răci simțitor, încât, dincolo de ziua de 29 august, temperaturile vor fi ușor sub mediile climatologice ale perioadei. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 26 și 28 august, apoi în intervalul 30 august- 3 septembrie, dar ploile nu vor fi, în general, importante cantitativ. 

 

BANAT

 

Vremea se va menține caniculară până în 26 august, valorile termice maxime urmând să depășească frecvent 37...38 de grade, iar cele minime să fie, în medie, de peste 20 de grade.  Între 26 și 28 august temperaturile vor scădea simțitor, apoi se vor menține în limite apropiate de mediie climatologice, până la sfâșitul intervalului. 

 

Ploile își vor face apariția după data de 26 august, dar vor fi, în general, slabe cantitativ și de scurtă durată.

 

CRIŞANA  

 

Canicula se va menține până în 25...26 august, iar cele mai ridicate maxime termice vor depăși 37...38 de grade. În această perioadă, nopțile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade. 

Apoi vremea se va răcori simțitor, astfel încât din 28 august  și până la sfârșitul intervalului, maximele termice nu vor mai depăși, în medie, 28 de grade. În primele zile este foarte puțin probabil să plouă, apoi vor fi averse, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariție în ziua de 27 august și între 31 august și 2 septembrie.   

 

MOLDOVA

 

Vremea va fi călduroasă îndeosebi în zilele de 25 și 26 august, când, mai ales în partea de sud și centru a regiunii va fi caniculă, cu maxime termice de 35..36 de grade  și minime foarte ridicate. Răcirea din 27...28 august va fi importantă, apoi maximele se vor situa, în medie, între 25 și 28 de grade, iar minimele între 12 și 14 grade, valori ușor sub mediile climatologice ale perioadei. Răcirea din 27...28 august va fi acompaniată de o instabilizare puternică a vremii, vor fi averse posibil importante cantitativ, apoi  probabilitatea de apariție a ploilor va fi destul de redusă. 

 

DOBROGEA

 

Până în data de 26 august, vremea va fi călduroasă în zona litorală și caniculară în cea continentală, maximele termice situându-se, în medie, în jurul a 34 de grade, dar nefiind excluse și valori de 38...39 de grade în estul regiunii. Apoi vremea se va răcori, iar la sfârșitul intervalului temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale în această perioadă. Vor fi averse în perioada 27-29 august, posibil, pe arii restrânse, importante cantitativ, apoi probabilitatea de apariție a ploilor se va micșora. 

 

MUNTENIA

 

Valul de căldură va persista până spre 27 august, canicula urmând să fie puternică cu precădere în Lunca Dunării, unde sunt de așteptat maxime termice de peste 40 de grade. Foarte cald va fi și în cursul nopților, când minimele vor fi frecvent de peste 20 de grade.  Apoi vremea se va răcori simțitor, mediile pe regiune ale temperaturilor maxime urmând să nu mai depășească 30 de grade. În perioada caniculară probabilitatea de apariție a ploilor este aproape nulă, apoi vremea va deveni ușor instabilă și vor fi ploi de scurtă durată, pe arii restrânse  și, în general, slabe cantitativ.

 

OLTENIA

 

Canicula se va accentua până în 25...26 august, fiind de așteptat maxime termice în jurul a 40 de grade  și minime caracteristice unor nopți tropicale. În 27  și 28 august pătrunderea de aer rece va determina revenirea la un regim termic normal, situație care se va menține până la sfârșitul intervalului.  Va ploua puțin, slab și pe arii restrânse, începând cu data de 27 august. 

 

LA MUNTE

 

Vremea va continua să se încălzească treptat, chiar și în zonele cele mai înalte, până în jurul datei de 26 august, apoi se va răci simțitor și destul de rapid. Instabilitatea atmosferică  va  fi  redusă în primele zile  și se va accentua începând cu 26...27 august, când își vor face apariția aversele, mai frecvente și posibil mai importante cantitativ în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali.

 

Comentarii Facebook