Miercuri 24 Aprilie

Președintele Iohannis contestă tăierile celor 102 taxe propuse de Dragnea

 

Președintele Klaus Iohannis a spus că nu va promulga legea de eliminare a 102 taxe, între care cea mai controversată este taxa radio-TV. 

  

Administrația Prezidențială a scris în sesizarea trimisă la Curtea Constituțională că legea încălcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat și cel al legalității, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum și cele care guvernează bugetul public național.

 

Legiutorul nu a trecut sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii. Președintele mai susține că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

 

Având în vedere faptul că legea supusă controlului de constituționalitate nu cuprinde un termen ulterior de intrare în vigoare, măsurile adoptate vor produce consecințe imediate, fiind afectată execuția în curs a bugetului de stat. Totodată, legea cuprinde măsuri menite să atragă majorarea directă şi indirectă a cheltuielilor bugetare, precum și măsuri menite să diminueze veniturile bugetare, ceea ce atrage incidența dispozițiilor art. 15 și art. 21 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010. Cerințele stabilite în aceste două articole urmăresc asigurarea și menținerea disciplinei fiscal-bugetare”, se spune în decizia Președinției.

 

Apropo de taxa, multă lume (...) are impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea: taxa-da sau nu se poate traduce televiziune și radio publice sau televiziune și radio de stat. Această diferență este fundamentală și ține efectiv de felul în care vrem să construim România, vrem o televiziune de stat și un radio de stat sau vrem o televiziune și un radio ale publicului”, a declarat Iohannis.

 

Care sunt TAXELE ANULATE din 1 ianuarie 2017

Comentarii Facebook