Presa din Marea Britanie atacă din nou România


Sunday Express relatează că sute de mii de moldoveni își obțin pașapoarte UE în România, iar peste 300.000 se pregătesc să migreze în Marea Britanie prin "uşa din spate", exploatând această "portiţă" de acces a dublei cetăţenii moldoveano-române spre spaţiul comunitar.

Potrivit publicaţiei Sunday Express, "tot ceea ce au de făcut moldovenii pentru a obţine un paşaport UE este să prezinte documente care să arate că sunt originari din România", un stat membru UE care a deschis recent două noi consulate la Bălţi şi Cahul, pentru a face faţă cererii tot mai mari. Numărul acestora nu a fost inclus în estimările cu privire la românii şi bulgarii ce intenţionează să migreze, la rândul lor, în Marea Britanie, notează publicaţia, citată de Mediafax.

Conform relatărilor făcute de publicația britanică, mulți dintre potențialii imigranţi au cazier pentru infracţiuni grave privind prostituţia şi traficul de fiinţe umane.

Potrivit unui document UK Border Agency adresat stagiarilor, citat de publicaţie, "condamnări penale anterioare nu reprezintă un motiv întemeiat (pentru refuzul accesului), cu excepţia unor infracţiuni deosebit de grave, ca violul, crima sau traficul de droguri, sau riscului de recidivă în cazul unor infracţiuni minore".

"Aproximativ 226.507 persoane din (Republica) Moldova au obţinut cetăţenia română din 1991 şi până la 15 august 2011", declară Sergiu Panainte, de la Fundaţia Soros, citat de Sunday Express. El adăugă că "alte zeci de mii" au obţinut-o ulterior, "având în vedere urgentarea (acestui) proces". "Există o cerere mai mare ca niciodată din partea celor care vor paşaport românesc", declară pentru Sunday Express Anca Niculescu, în vârstă de 21 de ani.

Publicația britanică mai consideră că președintele Traia Băsescu alimentează această problemă, stabilind o ţintă de procesare a 10.000 de solicitări de paşapoarte lunar.

Sunday Express mai precizează că cei care nu reușesc să obțină pașapoarte românești prin metode legale, le pot cumpăra pe piaţa neagră în schimbul sumei de 1.000 de lire sterline (1.155 de euro), citând astfel şase oficiali români şi 20 de membri ai unei grupări arestaţi anul trecut pentru furnizarea unor paşapoarte false.

Comentarii Facebook