Miercuri 24 Aprilie

Obezitatea, una dintre cauzele cancerului

 

Kilogramele depuse peste greutatea normală pot fi la originea diabetului şi a unor boli cardiovasculare. scrie jurnalul.ro

Persoanele obeze, care au trecut printr-un cancer de sân, prezintă un riscul de până la 40% de a face un al doilea cancer, demonstrează un studiu franco-britanic, publicat în revista Breast Cancer Research and Treatment. Se ştie cu certitudine că depăşirea cu mult a greutăţii normale este un important factor de risc pentru numeroase patologii: diabet, boli cardiovasculare şi respiratorii sau cancer.

Cercetătorii francezi şi britanici susţin că supraponderalitatea şi obezitatea, prezente la persoane cu un diagnostic de cancer de sân, cresc riscul de a dezvolta un al doilea cancer, care nu este recidiva primului. Cel de-al doilea cancer poate fi localizat fie la celălalt sân sau la cel "bolnav”, în endometru (mucoasa uterină) ori colon. La acest studiu au participat aproximativ 150 de cercetători, inclusiv de la Imperial College din Londra şi a fost coordonat de Institutul Naţional de Cancer din Franţa. Cercetătorii francezi şi britanici au demarat acest studiu pe fondul unei explozii a numărului persoanelor supraponderale şi obeze, dar şi a frecvenţei îngrijorătoare a cancerului. Concluziile sunt categorice: riscul unui cancer secundar la sân creşte cu 37%-40%, cu 96% la endometru şi cu 89% pentru cel colo-rectal.

Dintre aceste forme de cancer cel mai frecvent este cel localizat la sân. În Franţa, din cele aproximativ 53.000 de noi cazuri de cancer de sân depistate în 2011, probabilitatea unui al doilea cancer primar a crescut cu 15%-25%, tocmai din cauza supraponderalităţii şi obezităţii, incluse pe lista factorilor de risc. Autorii studiului reamintesc că factorii de risc identificaţi sunt vârsta la care este depistată boala, predispoziţia genetică (în special genele BRCA1/2, radioterapia şi, mai nou, kilogramele peste greutatea normală. Acest studiu derulat aproximativ doi ani, precizează Paule Latino-Martel, coordonatoarea cercetătorilor la Uren, va fi finalizat pe un lot de aproximativ 3.000 de cazuri, colectate din mai multe ţări din Europa şi America de Nord. Mesajul este clar: eliminarea kilogramele acumulate peste greutatea normală printr-o alimentaţie echilibrată şi activitate fizică periodică. 

Comentarii Facebook