Noua boală a secolului: Vezi care este și cum te poți feri de ea


Despre anxietate putem spune ca este o reactie perfect normala si naturala a corpului la situatiile stresante prin care trece. Starile de anxietate ne alerteaza in fata pericolelor si ne permit sa ne ridicam, sa ne adunam resursele si eforturile fizice, emotionale si psihice si sa ne luptam cot la cot cu provocarile si greutatile vietii.

Fara starile de anxietate si fara frica, specia umana nu ar fi putut supravietui. De la evaluarile profesionale periodice, interviuri, pierderea unui job , un divort, decesul unui parinte, orele tarzii in noapte in care iti astepti copilul adolescent sa se intoarca acasa, fricile si fobiile unui copil pe care nu stii sa le gestionezi, stresul dat de o boala – toate aceste situatii ne solicita ingrijorarea, teama, tristetea si deci anxietatea. Si cand ea apare, corpul trebuie sa se mobilizeze cu toate resursele sa depaseasca problema, altfel cade daramat de efectele ei.

Dar aceasta reactie fireasca imediata in fata unei greutati din viata ta devine ea insasi o problema in sine daca starea de alerta specifica anxietatii o ai permanent, deci si in situatiile in care nu ai avea motive. Starea corpului de “lupta sau fugi” nu te paraseste nici cand iti e bine si cand totul e in regula in viata ta si te agiti si dramatizezi o situatie care nu ar necesita asa de multe resurse emotionale, fizice si psihice din partea ta. In acest caz vorbim de o tulburare anxioasa sau de anxietate acuta sau cronica.

Daca simti o stare intensa de anxietate spontan fara niciun motiv, vorbim de anxietatea acuta iar daca mai tot timpul esti o persoana anxioasa este vorba de o tulburare anxioasa generalizata. In niciunul din aceste cazuri nu este de folos si nici sanatos sa fii astfel. Din pacate insa, cantitatea prea mare de motive de stres si ingrijorare de pe durata unei zile sau saptamani a dus ca un numar tulburator de mare de persoane sa se confrunte cu aceste tulburari de la normal, de la starea de bine a fiecaruia, asa incat putem vorbi pe buna dreptate ca anxietatea este boala secolului vitezei, ea stand la originea altor boli ce se declanseaza dupa ce starea de echilibru si deci imunitatea omului se clatina urmare a deselor episoade de acest tip.

Simptomele anxietatii includ: oboseala, ingrijorare constanta si lipsa de relaxare, episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, tensiune musculara, insomnie, dureri abdominale, durere in cosul pieptului, puls marit sau neregulat, aritmii, transpiratie, dureri de cap, de ceafa, diaree.


Ca sa poti depasi aceste simptome de anxietate este nevoie de tratament dar in primul rand de constientizarea ta ca esti o persoana anxioasa si ca aceste semnale pe care corpul ti le transmite nu vin de la o afectiune organica de cap, stomac, inima, intestine, ci sunt reactiile acestor organe la tulburarea nervoasa din interiorul corpului tau cand gandurile negative de teama, alerta si ingrijorare care te stapanesc fara motiv dezechilibreaza sistemul nervos.
De cele mai multe ori, cand o persoana anxioasa, asa cum sunt foarte multe persoane in ziua de astazi, ajunge la un medic, i se prescrie din start medicamentatie (sedative, calmante) si sedinte de psihoterapie. Insa exista multe alte schimbari concrete din stilul de viata si terapii alternative eficiente la indemana, pentru a evita doctoriile ce in multe cazuri pot da dependenta si nu rezolva problema in sine.


Mai multe detalii pe Sfatulparintilor.ro

Comentarii Facebook