Metoda simplă prin care femeile se pot proteja de cancerul la sân


Potrivit ultimelor cercetări ale oamenilor de ștință, efortul fizic nu este doar o metodă prin care putem slăbi, ci și o metodă și o metodă prin care femeile pot reduce riscul apariției cancerului la sân.

Cercetătorii de la Universitatea Minnesota au efectuat un studiu asupra a 391 de femei inactive, sănătoase şi premenopauzale pe care le-au împărţit în două grupuri. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acele 179 de femei din grupul de intervenţie, ce au efectuat 30 de minute de activitate fizică de 5 ori pe săptămână timp de 16 săptămâni, prezentau schimbări în metabolismul estrogenului ce puteau explica beneficiile anti-cancer ale efortului fizic.

Studiul nostru reprezintă prima cercetare care arată că activitatea fizică influenţează modul în care corpul nostru descompune estrogenul pentru a produce mai mulţi metaboliţi «buni» ce reduc riscul de cancer de sân”, a declarat Mindy Kurzer, profesor la Universitatea Minnesota.

Cercetătorii au măsurat nivelul celor 3 tipuri de estrogen, E1, E2 şi E3, şi cel al nouă metaboliţi în urina femeilor. La finalul perioadei de studiu, femeile care au făcut sport prezentau un indice de masă corporală mai sănătos şi o îmbunătăţire în funcţionarea aparatului cardiovascular, dar prezentau totodată o creştere cu 25% a raportului metaboliţilor 2-OHE1/16-alpha-OHE1, acesta fiind asociat unui risc mai mic al cancerului de sân. O cantitate mai mare a metabolitului 2-OHE1 şi una mai mică a metabolitului 16-alpha-OHE1 au fost asociate unui risc mai mic de a dezvolta cancerul de sân, deoarece se crede că 16-alpha-OHE1 încurajează dezvoltarea celulelor canceroase.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook