Merkel susține că Germania va aproba imediat secții suplimentare, dacă Guvernul Ponta va cere

 

Partidul Angelei Merkel a transmis un comunicat de presă prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”această evoluţie foarte nedemocratică” a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania.

 

Cerem Guvernului să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”. 

 

Grupul parlamentar majoritar din Bundestag, CDU/CSU, condus de cacelarul Germaniei, Angela Merkel, critică spusele lui Victor Ponta privind interdicţia de deschidere a unor secţii de vot suplimentare în Germania, în afara sediilor misiunilor diplomatice româneşti.

 

Citiți mai jos comunicatul: 

 

”Duminica viitoare va avea loc în România al doilea tur al alegerilor pentru preşedinţie. Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag şi Erika Steinbach, preşedintele Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului, transmit:

 

Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii în UE privind drepturile omului, asigurarea de alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie. Rezultatele primului tur arată că vocile românilor din diaspora şi vocile celor de pe listele suplimentare vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor din România.

 

Potrivit statisticilor oficiale privind numărul cetăţenilor străini, doar în Germania există 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot. Cu toate acestea, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania. Asta a cauzat în Munchen cozi la care s-a aşteptat mai multe ore. Sute de persoane au fost întoarse de la urne, fără a putea vota, atunci când secţiile s-au închis.

 

Dacă o reprezentanţă străină solicita la MAE aprobarea pentru secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, acestea se aprobă în cel mai scurt timp. Informaţiile contrare sunt clar greşite. Cerem Guvernului României să facă uz de aceste posibilităţi pentru turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”.

 

Bundestagul sesizează cu foarte mare îngrijorare această evoluţie foarte nedemocratică şi o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informaţie răspândită şi solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităţilor pe care legea germană le acordă intenţionat pentru a da curs unor proceduri democratice. Se arată foarte miraţi că, până în momentul actual, România nu doreşte înfiinţarea unor secţii suplimentare, posibile după legea germană”, a declarat pentru Adevărul Bernd Fabritius, deputat în Bundestag, ales din partea CDU.

Comentarii Facebook