Mencinicopschi: Pâinea e un COCKTAIL de CHIMICALE

 

Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția că pâinea a devenit un cocktail de chimicale. 

 

Mencinicopschi a spus că unele produse conțin cel puţin de opt E-uri și provoacă diabet, boli cardiovasculare şi cancer de colon.

 

Pâinea făcută la ţară, pe vremuri, ţinea cel puţin şapte zile. Era realizată după procedeul polifazial cu maia. Suferea o fermentaţie mai complexă, de peste 24 de ore, producându-se substanţe naturale de autoconservare a pâinii. Astăzi, pâinea modernă se face după procedeul monofazial, cu fermentaţie scurtă şi cu ciclu de fabricaţie foarte scurt. Dar ca să poată compensa ceea ce se pierde printr-o fermentaţie scurtă, se introduc aceste E-uri”, a precizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

 

Grâul acesta modern, cu o altă structură genetică, are un indice glicemic ridicat şi, mai ales la pâinea albă, este un produs dezechilibrat nutriţional. Pâinea a ajuns să crească riscul de boli cronice, de obezitate, de boli cardiovasculare, de cancer de colon şi diabet de tip II. Mai mult, grâul modern este un grâu cu potenţial alergen mult mai ridicat, poate induce intoleranţe de tipul intoleranţei la grâu sau chiar boala celiacă, foarte gravă şi destul de răspândită la noi, dar e subdiagnosticată. Acum se pune problema profit versus sănătate. Este ieftin, dar este şi bun? Este mult, dar este şi bun? Adică nu mă costă mai mult sănătatea pe care nu mi-o mai pot recupera nici dacă iau medicamente, care şi ele costă mult, medicul costă mult, spitalizarea costă mult?”, a mai afirmat prof. dr. Mencinicopschi.

 

Pe site -ul ”teste comparative” a apărut o analiză comparativă a produselor de panificație de pe piața românească. Majoritatea producătorilor folosesc de la cinci până la opt E-uri la fabricarea acestui aliment, în lipsa acestora pânea s-a strica mult mai repede scrie ziarulring.ro.

Comentarii Facebook