Medicii i-au pus o mână bionică, iar pacientul simte tot ce atinge cu degetele

 

Cercetătorii de la Institutul Federal din Lausanne și Sant’Anna din Italia i-au adaptat cu succes o mână bionică unui pacient, iar acesta simte din nou cu ajutorul degetelor.

 

Feedback-ul senzorial este incredibil. Pot simți așa cum nu am mai făcut-o în ultimii nouă ani. Atunci când țin în mână un obiect, pot simți dacă este rotund sau pătrat, ori tare sau moale”, spune Dennis Aabo Sorensen, danezul care a suportat această procedură.

 

Aceasta nu este prima dată când simțul tactil a fost transmis prin intermediul unui membru prostetic, însă la momentul actual este cea mai avansată procedură de acest gen, potrivit PlayTech.ro.

 

Sorensen spune că membrul prostetic nu a fost legat la nervii săi până acum și îi era teamă să nu strivească obiectul pe care îl ținea în mână. După legarea senzorilor direct la nervii membrului, pacientul a declarat că primește feedback aproape la fel ca membrul fără probleme.

 

Fiind vorba despre un studiu, pacientul a trebuit să renunțe la mâna bionică, pentru că dispozitivul trebuie să ajungă și la alți pacienți incluși în studiu.

Comentarii Facebook