Românii sunt penultimii din Europa la consumul de lapte


Potrivit studiului Euromonitor 2012, România este ocupanta penultimului loc din UE la consumul de lapte de vacă ambalat, cu numai 32 de ml de lapte pe zi de persoană.

Românii sunt depășiți în acest top doar de bulgari, care consumă aproximativ 23 de ml.


Cei mai mari consumatori de lapte ambalat din Uniunea europeană sunt Irlanda (396ml/zi/persoană), Finlanda (341ml/zi/persoană), Suedia (251ml/zi/persoană) și Spania (245ml/zi/persoană).

"Din păcate, ne-am pierdut bunul obicei de a consuma lapte zilnic; studiul Euromonitor despre consumul de lapte de vacă ambalat ne arată că România continuă să fie printre ultimele țări europene, cu un consum de 12 ori mai mic decât Irlanda, țara cu cel mai mare consum din Uniunea Europeană. Aceste statistici, împreună cu rezultatele studiilor Tetra Pak din care reiese că mai puțin de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani din mediul urban iau micul dejun, ne arată că trebuie să depunem mai multe eforturi pentru promovarea unui stil de viață echilibrat și a beneficiilor consumului de lapte ambalat”, declară Cristina Dumitru, Communication Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.

Experții în nutriție recomandă consumul zilnic de lapte, fiind necesare aproximativ două-trei porții de lapte și derivate[i] pe zi, o porție de lapte însemnând o cană de lapte.

Laptele reprezintă și o modalitate de hidratare a organismului, datorită conținutului important în apă. Alături de alte lichide, poate acoperi necesarul zilnic, atât la copii, cât și la adulți. Pentru persoanele active, la care necesarul de apă, proteine și minerale este mai mare decât la cei sedentari, laptele este o cale de a susține efortul fizic și refacerea organismului după efort. Chiar dacă putem obține proteine, calciu și vitamina D și din alte surse alimentare sau din suplimente nutritive, laptele are avantajul că ne oferă acești nutrienți în doze suficiente pentru a menține o stare bună de sănătate, a ne întări sistemul imunitar, iar pentru copii reprezintă un aliment esențial pentru buna lor dezvoltare. Dintre toate mineralele conținute în organismul nostru, calciul este cel mai bine reprezentat din punct de vedere cantitativ și este nevoie să existe în mod curent în alimentația noastră; el are roluri fiziologice multiple, iar carența de calciu pune probleme serioase pentru sănătate. Laptele reprezintă una dintre cele mai bune surse de calciu”, recomandă dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO.

Comentarii Facebook