Mănânci des la fast-food? Vezi de ce nu poți renunța la acest tip de mâncare


Deși sunt foarte bine cunoscute riscurile la care ne expunem în momentul în care consumă mâncare de la restaurantele de tip fast-food, tot există momente în care nu ne putem abține să mâncăm mâcar un produs de acest tip. Oamenii de știință au reușit să afle ce se întâmplă în creierele noastre în momentul în care mâncăm de la fast-food și care este motivul pentru care nu poți renunța deloc ușor la astfel de mâncare.

Fenomenul poartă numele de „hiperfagie hedonică” şi apare la sute de milioane de oameni din întreaga lume. „Acesta este termenul ştiinţific pentru a descrie consumul unor alimente în exces, dar nu de foame, ci pentru plăcere” explică autorul studiului. „Consumul de alimente cu scop recreativ poate apărea oricui la un moment dat. Forma cronică a acestei tulburări este un factor cheie în declanşarea epidemiei de obezitate...”, a mai declarat acesta.

Cercetătorii au realizat studiul pe şobolani care au consumat trei tipuri de mâncare: una specială pentru şobolani, chipsuri de cartofi şi un amestec de carbohidraţi şi grăsimi. Acest al treilea tip de mâncare a fost folosit deoarece oamenii de ştiinţă consideră că, pe de-o parte, oamenii consumă multe chipsuri şi ciocolată deoarece aceste alimente conţin multe grăsimi şi carbohidraţi care odată ajunse în corp trimit mesaje ce generează plăcere în creier.

Şobolanii au consumat cele trei tipuri de mâncare în cantităţi similare. Totuşi, oamenii de ştiinţă au observat că rozătoarele consumă mai agresiv chipsurile, chiar şi comparativ cu alimentele bogate în grăsimi şi carbohidraţi. Prin urmare, înseamnă că există un alt element care face ca mâncare de tip junk food să fie „irezistibilă”.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook