Mănânci des chipsuri? Vezi cât sunt de periculoase

 

Chipsurile sunt consumate pe rupte de tineri și copii, dar sunt extrem de nesănătoase. Consumul zilnic este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit și afectează dezvoltarea copiilor nenăscuţi, hiperactivitatea la copii şi potenţial cancer la adulţi.

 

Un sondaj realizat în Marea Britanie arată că o treime din copii consumă chipsuri în fiecare zi, celelalte două treimi mâncând de câteva ori pe săptămână.

 

Potrivit lui Michael Moss, autorul noii cărţi ”Sare, zahăr, grăsime: Cum ne-au prins giganţii alimentari”, cercetări ale producătorilor giganţi de mâncare au transformat chipsurile din gustările uşoare ale anilor '70 în produse concepute să activeze centrii de râvnire ai creierului printr-o chimie precisă.

 

Gustul sării din cartofii chips este denumit ”explozia de aromă”. Sarea şi grăsimea sunt percepute de un nerv numit trigeminal, situat în partea din spate-sus a gurii, care trimite informaţiile tactile spre creier. Cu cât mai bună e ”explozia”, cu atât o vom dori mai mult, conform Mediafax.

 

În compoziția chipsurilor este și zahăr, toate formând trioul pe care creierele noastre îl doresc din instinct, mai explică Moss.

 

Consumul excesiv duce la obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 şi afecţiuni coronariene.

 

Consumul consistent de chips-uri poate răni atât echilibrul organismului copiilor şi adulţilor, cât şi bebeluşii nenăscuţi. Astfel, potrivit cecetărilor făcute de britanici, femeile însărcinate care consumă mari cantităţi de chipsuri le pot face rău copiilor la fel de mult ca şi când ar fuma în timpul sarcinii.

 

Substanţele din chipsuri sunt legate direct şi de probleme de sănătate precum dezvoltarea întârziată a creierului şi a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 şi bolile cardiologice.

 

Când adaugi contaminarea cu acrilamidă la cantitatea de grăsime, zahăr şi sare din chipsuri, acestea ajung la nivelurile similare de toxicitate prezente la femeile însărcinate care fumează”, a precizat Dr John Wright, epidemiolog şi consultant în medicina sănătăţii publice: ”Din cauza acestei daune asupra nou-născuţilor, necesitatea ca pungile de chipsuri să fie însoţite de avertizări de sănătate ar putea fi îndreptăţită”.

Comentarii Facebook