Mănânci cum trebuie, dormi cum trebuie. Vezi aici care este legătura dintre mâncare și somn


Somnul este un factor important al sănătății și al stării de bine, iar un studiu recent, realizat în SUA, a scos în evidență o strânsă legătură între somn și alimentație.

Cercetătorii specializaţi în studiul somnului au început să studieze, în ultimii ani, legătura dintre modul în care dorm oamenii şi excesul ponderal, deoarece mai multe studii au arătat că un număr insuficient de ore de somn poate avea drept consecinţă creşterea în greutate, mergând până la obezitate.

Un studiu recent, realizat la Universitatea Pennsylvania, arată, pentru prima dată, că anumiţi nutrienţi sunt asociaţi cu o anumită durată a somnului şi că persoanele care au dieta cea mai variată au şi somnul cel mai sănătos.

Cu toate că mulţi dintre noi îşi dau seama că există o legătură între ceea ce mâncăm şi modul în care dormim, au existat foarte puţine studii ştiinţifice care să fi cercetat această corelaţie, mai ales în situaţii de viaţă obişnuite”, a explicat psihiatrul Michael A. Grandner, din cadrul Center for Sleep and Circadian Neurobiology al Universităţii Pennsylvania.

În general, ştim că persoanele care declară că dorm 7-8 ore pe noapte sunt cele care tind, în cea mai mare măsură, să aibă o sănătate generală bună şi o stare de bine. Aşa că ne-am pus pur şi simplu întrebarea: există diferenţe în privinţa alimentaţiei între cei care prezintă un regim de somn mai scurt, mai lung sau standard?

Pentru a afla răspunsul, cercetătorii au analizat datele provenite dintr-o evaluare realizată în 2007-2008, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), finanţată de Centrul pentru Controlul şi Prevnirea Bolilor.

NHANES a inclus întrebări legate de demografie, nivelul socioeconomic, alimentaţie şi sănătate. Eşantionul pe care s-a realizat evaluarea a fost ales pentru a reprezenta populaţia Statelor Unite din toate categoriile demografice.

Pentru studiul actual, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au utilizat datele legate de numărul de ore de somn pe care le-au raportat participanţii şi au împărţit eşantionul în patru categorii: cei care aveau un somn foarte scurt (mai puţin de 5 ore pe noapte), un somn scurt (5-6 ore pe noapte), standard (7-8 ore pe noapte) şi lung (9 sau mai multe ore pe noapte).

Respectivii participanţi au fost apoi invitaţi să discute cu specialişti care au determinat în amănunt particularităţile alimentaţiei fiecărui participant, mergând până la alcătuirea meselor şi la cantitatea de apă de la robinet băută.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook